srlaten

Траже расправу о ћирилици и референдуму

Извор: Танјуг

Већина опозиционих, али и владајући посланички клубови затражили су што скорије отварање расправе о двојезичним натписима у Вуковару и референдумској иницијативи о ћирилици за коју је Штаб за одбрану Вуковара Сабору још у децембру прошле године предао 650 000 потписа.

dvojezicna tabla1Посланици су упозорили да одлагање расправе може да повећа тензије у Вуковару, а предложено је и да се референдумско питање, о ограничењу употребе ћирилице на средине где Срби чине већину, пошаље Уставном суду на оцену уставности.

Из опозиције постављају питање „да ли је тренутак да се у Вуковару постављају двојезични натписи и да ли је однос српске мањине и хрватског народа дошао на тај ниво да се то може спровести“.

С друге стране, Милорад Пуповац из Самосталне демократске српске странке уверен је да нема никакве сумње да је референдумско питање у нескладу с Уставом и да Сабор треба да одбије расписивање референдума, а Уставни суд прозвао је због ћутања по том питању.

„Уставни суд се својим неоглашавањем понаша као још једна политичка институција“, оценио је Пуповац и додао да референдумска иницијатива „толико година након рата долази у униформама, с говором мржње и порукама нетолеранције“. О потреби о предложеним расправама није се изјаснио Клуб владајуће Социјалдемократске партије.

Председник Сабора Јосип Леко нагласио је да је обе иницијативе упутио у саборску процедуру, у складу са својим пословничким овлашћењима али да се о њима још није изјашњавало ниједно радно тело. Иако расправа није резултирала формалним закључцима, Леко је протумачио да је „закључак наметнут сам од себе, јер су се сви представници сложили да Сабор мора да одлучује“, пише агенција Хина. Представници Штаба за одбрану хрватског Вуковара у децембру су скупили и Сабору предали 650 000 потписа за спровођење „референдума о ћирилици“, којим траже ограничавање права мањина на употребу матерњег језика и писма.

Та десничарска организација постала је активна када је почело постављање двојезичних, ћирилично-латиничних табли у Вуковару, на зградама државних институција. Организовали су протесте током којих су те табле скидане и ломљене, а уништавање табли потом су наставили појединци који подржавају ставове Штаба. Хрватске власти најавиле су промене Устава које треба да спрече референдумска изјашњавања о питањима којима се умањују права припадника мањина, али до њих још није дошло.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …