srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Трећа генерација полазника курса српског језика у Великој Британији

Одржана је свечана додела сведочанстава о положеном испиту из српског језика на нивоу „мале матуре“ (енглески GCSE) ученицима који су успешно завршили овај курс. Трећа генерацијa полазника курса је имала осамнаест ученика.


Свечаност је уприличена у хотелу Holiday Inn, на Кенсингтону у петак 16. јуна, пред родитељима, пријатељима и родбином наших ђака, али и пред око деведесет угледних гостију. Сведочанства су полазницима уручили драмски уметници Бранислав Лечић и  Марко Грабеж. Присутни су били и представници Амбасаде и Цркве, као и чланови Округлог стола српских организација у Великој Британији: из Српског савета, Српског друштва, Кола српских сестара ‘Косовка Девојка’, Српског Сити Клуба и др. Гост је био и  Сир Џона Рандала, донедавни члана Парламента из Аксбриџа и пријатељ  српске заједнице у Британији.

Скуп је поздравила Олга Станојловић, председница Српског савета Велике Британије, која се, пре свега, захвалила господину Жељку Сташевићу, директору хотела и његовом тиму, који су омогућили да се свечаност одржи у овом амбијенту. Захвалност је упућена и свима који су радили на стварању и реализацији курса и припреми и оцењивању испита: професорима са Универзитета у Нотингаму, др Давиду Норису и др Владислави Рибникар, Јелени Станојловић и Мирјани Јовановић – Лазић, ко-директорима студија, наставницама Добрили Костић, Силвани Брканлић-Галић и Слађани Стевановћ, као и организаторима курса у Лестеру/Корбију и Редингу: Светлани Сабади и Ђурђи Живковић.

Мирјана Јовановић – Лазић је, потом, подсетила на саме зачетке идеје Округлог стола за стварање оваквог курса. Говорила је и о напорима чланова Радне групе за српски језик да упознају Министарство просвете Републике Србије са овом иницијативом и чињеницом да су колеге и родитељи деце из многих средина у дијаспори сагласне са оваквим видом наставе, у коме се српски третира као тзв. „други језик“.. Жеља Срба из Велике Британије је да се учење и настава српског језика стандардизује широм расејања и да се омогући свршеним ђацима да им се призна ниво знања који су стекли у складу са Јединственом Европском Плтаформом о Учењу Језика. Посебно је горући тај проблем у дијаспори из англо-саксонског света: САД, Канади, Аустралији, али и Аргентини, на пример истакла је Мирјана Јовановић Лазић.
Подсетила је и на то да су на Скупштини дијаспоре одржаној 2013. прихваћени закључци о стандардизацији учења сррског језика у расејању. Тада је закључено да српски језик у дијаспори треба да се учи као нематерњи језик, а на основу нашег GCSE модела. Округли сто намерава да организује скуп са представницима из ових и других европских и прекоокеанских средина са циљем да се на једном месту окупи што већи број наших људи из дијаспоре који већ раде на одржању српског језика, који имају искуство и знање да поделе са свима нама, којима је важно да – пре свега наши најмлађи – имају приступ истом квалитету предавања српског језика, без обзира на то да ли живе у Буенос Аиресу, Чикагу, Минхену или Јоханесбургу. Наша „формула“ је била да се свој деци, где ког живе у свету омогући учење српског језика у складу са образовним и законским системом земље у којој наша дијаспора живи. Критеријуми Јединствене Европске Платформе за Учење Језика пружили би Министарству просвете Републике Србије пуни легитимитет за признавање квалификација о знању српског језика.

После овог подсећања на корене и актуелну слику, Олга Станојловић се захвалила и свим осталим члановима Радне групе за несебичан и неуморан рад са саговорницима у Министартсву и другим институцијама у Београду: Милошу Стевановићу, Ивану Милетићу, Маји Аткинсон, Давиду Норису анд Владислави Рибникар. Такође је честитала ђацима на најбољем до сада постигнутом успеху и оценама – 10 А*, 4А и 4Б.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …