srlaten

„Три прста“ помажу отаџбини

Извор: Вечерње новости

Група младих Срба из Чикага основала је Фондацију и друштвену мрежу на интернету “Три прста” (Three Fingers Foundation), помоћу које на једноставан начин сви заинтересовани могу да упуте помоћ социјално угроженима у отаџбини. Преко сајта фондације, наиме, могуће је у трену, код куће, било где у свету, потпуно безбедно, без одласка у банку и давања скупе провизије, путем платне картице да се новац пошаље некоме у Србији.

triprsta

Фондација је званично регистрована у Сједињеним Америчким Државама. Моћни “Мајкрософт”, на чијим је серверима постављен сајт, препознао је значај и намену фондације, те је све услуге за “Три прста” пружио – бесплатно.

– На интернет-страницама дневних листова из Србије, нарочито “Вечерњих новости”, Срби који живе у Америци читали су потресне судбине људи, породица, у отаџбини, који веома тешко живе и потребна им је помоћ – каже Лајковчанин пореклом, Милош Павловић, извршни директор Фондације “Три прста”.

– Да би некоме уплатили новац, потребно је да знају број рачуна, оду у банку, попуне формулар, чекају у реду и дају провизију од чак 50 долара таксе за пренос средстава, а успут изгубе најмање сат времена. Да би се то све избегло, осмислили смо интернет-портал преко кога се новац једноставно, без накнаде, уплаћује ономе коме је преко потребан.

[blockquote_right] Озбиљно и одговорно

– Људима у Америци није проблем да се, на пример, одрекну доручка у “Мекдоналдсу” или кафе у експрес-ресторану и да тај новац уплате некоме у Србији коме је заиста неопходна помоћ – каже Павловић, иначе консултант у “Велс Фарго банци” у Чикагу, где са родитељима и братом живи деценију и по. – У Фондацији је ангажовано нас десетак младих у Америци, пореклом из Србије. У Србији имамо представнике “Три прста”, младе људе, факултетски образоване, који су изнад свега одговорни, хумани и поштени. Фондација је веома озбиљна, прошла је званичну регистрацију у Америци, која није нимало лака, јер подразумева обимне провере. А апсолутна јавност рада гарант је да ће новац стићи онима којима је најпотребнији. [/blockquote_right]

Уз то, истиче Павловић, сајт “Три прста” аутоматски је повезан са “Фејсбуком” и другим друштвеним мрежама, тако да свака активност чланова буде истог момента објављена и на њима. На тај начин, апсолутно се, каже, онемогућава било каква евентуална злоупотреба.

– Замишљено је да на сајту фондације свако ко се у њу учлани може да формира групу намењену особи којој је у Србији потребна помоћ, објасни проблем, социјални статус, животну причу – каже Павловић.

– Група се аутоматски поставља и на “Фејсбук” и друге друштвене мреже, тако да се вероватноћа да то неко прочита и помогне многоструко увећавава.

Приликом уплате, новац би стизао на рачун “Три прста”, а потом одмах упућен огранку фондације у Србији. Активисти “Три прста” у отаџбини помоћ би доделили ономе коме је упућена. Павловић објашњава да ће на свакој групи која се формира на сајту, односно “Фејсбуку” и другим мрежама, моћи да се остави коментар, критика, примедба, упозорење и обавештење о евентуалној злоупотреби средстава. Ако се злоупотреба докаже, та група се гаси, а новац се одмах враћа ономе ко је уплатио.

– Сматрамо, међутим, да је сајт, поред потпуне заштите личних података, одлично осигуран од таквих злоупотреба и да је могућност да се то деси сведена на апсолутни минимум – каже Павловић. – Да би неко постао члан фондације мора да остави све податке и број мобилног телефона на који ће му бити послата шифра за приступ сајту. Уз то, неопходно је да потенцијални члан има одређен број пријатеља на свом фејсбук-профилу.

За кратко време, сајт “Три прста” до сада је видело више од 2.000 посетилаца широм света. Прве уплате, засада, стигле су из Америке, Канаде и Пољске, за Лазара Ришара из Сомбора, који живи у изузетно тешким условима, и Сању Пешић, из Трстеника, за одлазак на операцију на Кубу.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …