srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Трибина о пребивалишту у Хрватској

У просторијама Управе за дијаспору и Србе у региону одржан је округли сто – трибина поводом регулисања пребивалишта у Републици Хрватској. Учествовали су Мирослав Маретић, начелник службе за Управне послове МУП-а Републике Хрватске, Павица Пирија, министар саветник у Велепосланству Републике Хрватске у Београду, Татјана Вукобратовић Спасојевић, шеф Правног одсека Српског народног вијећа из Хрватске, Миодраг Линта, народни посланик, заменик председника скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону, др Славка Драшковић, испред Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Модератор скупа на којем се окупило више од 30 представника избеглих Срба из Хрватске, био је Ђорђе Алексић из Управе за дијаспору и Србе у региону.

okrugli sto prebivaliste

Према хрватском Закону о пребивалишту свако је дужан да до 29.12.2014. године или одјави пребивалиште или пријави привремени одлазак изван Републике Хрватске на 5 година. Пријава привременог одласка из Р Хрватске даје могућност да се задржи лична карта (особна исказница) Р Хрватске. Услов да се по основу привременог одласка задржи лична карта Р Хрватске јесте једна од следећих ситуација:

1. У поступку обнове и повратка 

2. У поступку стамбеног збрињавања

3. У случају привременог боравка у иностранству:  због посла, због школовања, због дуготрајног лечења или због незапослености или неспособности за самосталан живот (издржавана лица).

Миодраг Линта је истакао да је примена овог законског акта од стране дипломатско – конзуларних представништава и полиције Републике Хрватске селективна.

Др Славка Драшковић је истакла да је остало још месец дана до истека рока да се регулише пребивалиште у Републици Хрватској и да је важно да се у овом тренутку још једном информишу Срби из Хрватске о могућности и праву да задрже пребивалиште наредних пет година. Додајући да је веома добро што овога пута имамо присутне и представнике државе Хрватске, Министарства унутрашњих послова Хрвастке и дипломатског представништва Хрватске, она је поздравила све присутне и подвукла да је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, односно ранија Канцеларија, била домаћин и неколико претходних скупова са овом темом, као и да Срби из Хрватске увек могу  рачунати на помоћ и сарадњу када су теме које су им важне у питању. Драшковић је рекла и да је после претходног скупа у јулу месецу са истом темом, било наставка координиране активности обавештавања и решавања појединачних случајева пре свега преко Српског народног вјећа и да је важно да се закључци са овог скупа и претходно одржаног скупа са истим циљем у Новом Саду уваже и користе од стране хрватских органа који раде на регулисању пребивалишта.

Закључци са овог скупа биће наведени у извештају Српског народног вијећа и прослеђени хрватском Министарству унутрашњих послова, као и Министарству спољних послова ради усклађивања поступака приликом примања докумената у дипломатско – конзуларним представништвима и полицији Републике Хрватске.

Информација о пријави привременеог одласка

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …