srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Трибина о Великом рату у Бечу

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, одбор СПКД Просвјете у Аустрији је 15. новембра организовао Трибину: Kњиге и аутори о Великом рату: „ПАМЋЕЊЕ И ЗАБОРАВ“. Трибина је одржана у  простору пресклуба Конкордија у центру Беча, а међу присутнима су били амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић, архијерејски намесник отац Крстан Кнежевић, шеф представништва Републике Српске Младен Филиповић, велики број аустријских и српских аутора, уметника, историчара и заинтересованих гостију.

Veliki rat tribina

На трибини су учествовали академик проф.др Љубодраг Димић, коаутор књиге „Србија у Великом рату 1914-1918“, којој је ово било премијерно представљање у Аустрији, Александар Гаталица, добитник НИН-ове награде, писац романа „Велики рат“, режисер Роберт Гокл, аутор изванредног дводелног документарног филма о Првом светском рату (први део: „Цар Франц Јозеф и Први светски рат“, други део: „1918. – крај и почетак“), проф. Гордана Илић Марковић, ауторка књиге: „Велики рат у огледалу српске литературе и штампе “, публициста Рихард Шуберт, аутор  неколико књига које се баве историјом и развојем Балкана. Трибина је била и прилика да се дела ових аутора преставе публици – српска аустријској, а дела на немачком српској. Трибину су, на немачком и српском језику водили проф. Срђан Мијалковић и проф. Гроздана Булов.

Александар Гаталица је истакао да су у рат у који су одведени обични људи, који су мало знали о размерама свега и који су упали у „млин историје“. Роберт Гокл анализирао је мотиве и механизме рата и подсетио на важност документовања сведочења преживелих, као и одговорност тадашњих елита у Аустрији. Академик Димић упозорио је да покушаји ревизије историје несумњиво имају политичку позадину, а Гордана Илић Марковић истакла да се пре сто година у српским новинама писало о глади, окупацији, тешкоћама, а да је то памћење и данас свима нама важно. „Ко жели да сазна више, треба да чита Црњанског и Андрића, а ако желимо да напредујемо у схватању историје, морамо се ослободити идеологије“ рекао је Рихард Шуберт.

Veliki rat tribina1

Срђан Мијалковић, председник Просвјете захвалио свима, подсетио да ће закључци Трибине бити публиковани, а да је неговање културе сећања потребна и важна обавеза, јер једино ако поштено анализирамо прошлост, можемо да изградимо заједничку будућност свих нас који живимо у Европи. Сваки од радова, књига, филмова које су представили учесници ове Трибине, на свој начин говори о томе и зато је важно да та дела дођу и до шире публике, како српске и аустријске, тако и европске.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …