srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

У Бечу представљена „Историја Републике Српске“

извор: СКПД „Просвјета“

Проф. др Ненад Кецмановић, професор  универзитета у Београду, политиколог и социолог, аналитичар, члан Сената Републике Српске,  одржао је 29. априла 2017. године  у Бечу предавање под називом Република Српска – поуке из прошлости и перспективе будућности.  Предавање је одржано у склопу  промоције књиге Историја Републике Српске, чије је прво капитално издање објављено 2015. године. Проф. др Кецмановић је коаутор књиге заједно са српским историчарем др Чедомиром Антићем.

Монографија је до сада доживела три издања, а написана је на српском и енглеском језику. Аутори су у 15 поглавља, озбиљном научном методиком и богатом библиографијом, обухватили  личности, догађаје, револуције, окупације, превирања и борбе од великог значаја за Републику Српску, још од српске државе у средњем веку,  укључујући анексију од стране Аустроугарске, Први и Други светски рат, период између два рата, две Југославије, као и 25 година постојања Републике Српске.Промоцију књиге  и предавање је  организовало СПКД „Просвјета“ – одбор у Аустрији, а у оквиру овогодишње манифестације „Дани културе Републике Српске у Аустрији“.   Програм са низом предавања широм Аустрије је реализован  у  сарадњи са организацијама „СПОЈИ“, „КСЗС Салцбург“, СК „Видовдан“Линц и Представништвом Републике Српске у Аустрији.

Проф. Срђан Мијалковић, председник Просвјете  је поздравио присутне, истичући велики значај појављивања монографије Историја Републике Српске.

„Важност и задатак овог значајног дела јесте да постојање Републике Српске обележи на прави начин и да са историјске дистанце од четврт века јасно покаже праведну идеју и природну потребу стварања Републике Српске, као вековну тежњу, али  и заштиту и гарант  опстанка српског народа у БиХ.  Ову књигу треба да има свака српска кућа “ рекао је Мијалковић.

Мр Младен Филиповић, шеф Представништва РС  у Аустрији је изразио задовољство што је проф. Кецмановић,  дошао у Беч да представи ово капитално дело које се односи на историју Републике Српске.  Филиповић је говорио о раду и активностима Представништва Републике Српске у Аустрији које има за циљ, како је рекао, да што више повеже Републику Српску са њеном бројном дијаспором у економском и сваком другом погледу.

Др Ненад Кецмановић се захвалио организаторима на позиву и истакао да му је било задовољство да заједно са Чедомиром Антићем напише монографију, а да је у исто време захвалан и рецензентима Алекси Бухи и професорима Дарку Танасковићу и Предрагу Марковићу. Аутор је подвукао да монографија представља и важан историјски документ. Она обухвата готово целокупну научну грађу о историји српског народа на територији  данашње Републике Српске,  44 новоизрађене карте везане за разне историјске епохе, велики број илустрација, репродукција и фотографија. Говорећи о догађајима који су обележиле 90 године прошлог века, са освртом на данашњи положај Републике Српске, проф. Кецмановић је посебно истакао важност очувања Српске, а одговарајући на радознала питања присутних, др Кецмановић је подвукао значај јединства свих Срба, са обе стране Дрине.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …