srlaten

У Бечу представљено дело Светлане Матић

Протеклог викенда бечкој публици је представљено књижевно и педагошко стваралаштво Светлане Матић, у просторијама компаније „Цептер“ у Бечу.

svetlana matic

Професор Татјана Адамовић је присутне обавестила о богатој радној биографији Светлане Матић, напомињујући њене досадашње заслуге на пољу педагошког, културног и књижевног деловања, како у Србији, тачније у Београду, тако и у главном граду алпске престонице.

О објављеним књигама, међу којима су: Буквар „Наш језик“, „Наставни листови за наставу на матерњем језику“, „“Дечји бисери“, „Игра“, „О љубави с љубављу“ и „Крштење у настави православне веронауке“, говорио је професор Срђан Мијалковић, председник СПКД „Просвјета“ у Аустрији.

Он је овом приликом истакао да је ауторка, препознатљива по првом Буквару који је намењен српској деци и учењу српског језика у дијаспори, а објављен је 2010. године у издању „Просветног прегледа“ у Београду.

Говорећи о књизи „Игра“, истакао је и цитирао Добрицу Ерића, рецензента књиге, који је између осталог рекао: „Светлана Матић је једна од оних наших неотуђених учитељица у туђини, које чувају свој завичај у души и поједине делиће тог драгоцења уплићу у празничне венчиће својих песама као цветове невена и смиља и босиља, који им миришу на детињство и рану младост и разгаљују им печалбарски живот и сету“.

Мијалковић је нагласио да је књига „О љубави с љубављу“ у издању чачанске „Пчелице“, посебно вредна, јер су је писала два реномирана аутора, попут Александра Чотрића и Светлане Матић, а представља дечје исказе и афоризме о најтананијем људском осећању, о љубави. Књига је представљена у многим државама Европе, и у матици Србији.

Истаквши да је Матићева ангажована у СПКД „Просвјета“, од самог оснивања, нагласио је да је она и један од идејних твораца „Просвјетине школе српског језика у Бечу“ која већ две године функционише уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, заједно са Српском православном црквом у Аустрији.

Након официјелног дела програма, дружење је настављено уз пригодан коктел и потписивање књига.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …