srlaten

У Берлину отворена изложба о страдању Срба у НДХ

У Парохијском дому Храма Светог Саве у Берлину данас је отворена изложба „Моје Јадовно“, поводом обиљежавања 72 године од пробоја логораша из Јасеновца. Изложба „Моје Јадовно“ свечано је отворена у 12.00 часова након Свете литургије, коју је служио парох Вељко Гачић.

Берлин – изложба „Моје Јадовно“

Отварању изложбе присуствовали су бројни посјетиоци и гости, представници амбасада Србије и БиХ у Њемачкој, те предсједник Удружења „Јадовно 1941.“ из Бањалуке Душан Басташић.
Амбасадор Србије у Њемачкој Душан Црногорчевић изјавио је Срни да је изузетно значајно да се овакве изложбе одржавају зато што је то подсјећање на најбестијалније, најстрашније и најмонструозније злочине које људски ум уопште може да појми, а којима је био изложен српски народ у Независној Држави Хрватској /НДХ/.
„Такве ствари морамо да обележавамо, морамо да се сећамо, не смемо да заборавимо, не зато да би смо се светили него зато што не смемо да дозволимо да се то икад у историји понови српском народу“, нагласио је Црногорчевић.

Организатори изложбе су Црквена општина Берлин и Организација Срба у Аустрији и Њемачкој СПОЈИ.

„На дан обиљежавања пробоја јасеновачких логораша имамо прилику и част да погледамо ову потресну изложбу и чујемо предавање о Јадовну, претечи усташког логора Јасеновац“, рекао је на отварању представник Организације Срба у Аустрији и Њемачкој СПОЈИ, Дејан Сенић.

Предавање је одржао Душан Басташић, који је напоменуо да је изложба један од пројеката Удружења из Бањалуке, које чине потомци и поштоваоци жртава логора смрти НДХ – Госпић, Јадовно и Паг.

„У Берлину живи око 20.000 Срба и част нам је да у пуној дворани Парохијског дома презентујемо изложбу `Моје Јадовно` и да се присјетимо пробоја јасеновачких логораша“, рекао је Басташић.

Он је навео да је непосредно по успостављању НДХ 10. априла 1941. године, која је за кратко вријеме донијела више законских одредби којима је Србе, Јевреје и Роме ставила ван закона, почела се сурово обрачунавати са њима и ликвидирати их на цијелој својој територији.

Басташић је подсјетио да је НДХ формирала први ликвидациони центар на подручју Личког поља, Госпића, Велебита и Јадранске обале, као и подвелебитског подгорја острва Паг у који је са цијелог подручја ове државе у жељезничким вагонима ноћу довозила Србе.

Према његовим ријечима, то подручје обилује природним феноменом-крашким јамама, безданима дубине између 50 и 80 метара, на чијем су дну и сада кости српских мученика.
Он је навео да су на том подручју регистроване 32 јаме, а за 132 дана постојања логора убијено је 40.123 људи, од којих 38.010 Срба.

Извор: СРНА

Check Also

Гујон са студентима на прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Студентском граду

Од раног јутра студенти из Београда обележили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе. …