srlaten

У Борову свечано прослављен Дан општине и Дан школе

Извор: srbi.hr

Општинско Веће у Борову први пут је конституисано 22. маја 1997. године, чиме је ово место по четврти пут у својој историји добило статус самосталне општине. Овај датум од тада се прославља као Дан општине, али и као Дан тамошње основне школе.

Након кратког пријема у општинској згради, Дан општине Борово обележен је свечаном академијом на којој су се окупили бројни гости и представници друштвено-политичког живота ове општине, али и шире заједнице. На академији су говорили председник општинског Већа Срђан Јеремић, саборска заступница Драгана Јецков и општински начелник Зоран Баћановић који је подсетио на све оно што је овде урађено у претходних годину дана.

У прошлој години Општина Борово остварила је буџет од 16,7 милиона куна што је рекордни износ у последњих 22 године колико ова општина постоји. То је последица измена закона и реорганизације порезног система Републике Хрватске, али са друге стране то је резултат и уговорених пројеката са ресорним министарствима и изворима финансирања из Европске уније.

– Завршили смо изградњу канализационе мреже укупне дужине од 38 километара, а овај вишегодишњи пројекат вредио је скоро 100 милиона куна. Прошле године имали смо још два вишемилионска пројекта, а значајни су за нашу општину. Један од њих односио се на изградњу рециклажног дворишта од 2,5 милиона куна, а други на енергетску обнову зграде дечијег вртића у коју је уложено 2,4 милиона куна.  Прошле године саниран је и државни пут који пролази кроз село у дужини од пет и по километара.  Тај пројекат је финансиран средствима Хрватских цеста, а радили смо и на санацији јавне расвете и тренутно нам је циљ да у наредне две године комплетна расвета на подручју општине буде модерна као што је на главном путу – истиче Зоран Баћановић.

Поред бројних успеха са којима се у Борову могу похвалити, највећи проблем, не само ове општине, него и целе Хрватске је одлазак становништва у иностранство и недостатак радних места. Општина Борово је на попису становништва 2011. године имала 5.056 становника, а сада је тај број сасвим сигурно далеко мањи.

– Нажалост, то нам је велики проблем и полако долазимо до оног момента када је тешко пронаћи квалитетну радну снагу. То није добро и морам да кажем да у овом тренутку нико у држави нема одговор на то. Сматрам да је то проблем којем још нисмо дорасли, али морамо изнаћи решења како ћемо задржати људе у Борову – сматра начелник Баћановић.

Додељена општинска признања

На свечаној академији додељена су и јавна признања општине за истакнуте појединце. Ученица генерације прошле школске године била је Милица Сентиванац која је поред признања добила и награду од 1.000 куна. Јавно признање за посебан допринос за самоиницијативно ангажовање на уређењу обале Дунава добио је Дејан Јовичић.

Плакета је ове године додељена Лазару Радиговићу, дугогодишњем члану риболовног удружења „Слога“ за посебан развој риболовног спорта, развијања свести код деце и омладине о значају риболова и ангажману на унапређењу и уређењу станишта слатководних организама. Повеља општине Борово додељена је директорки дечијег вртића „Златкоса“ Радмили Латас за изузетан допринос развоју предшколског образовања и развоју друштвених делатности на подручју културе, традиције и едукације у Борову.

– Наш вртић ове године слави 20 година од званичног оснивања, а две године пре тога је почео свој рад. Предшколско васпитање је покренуто је 1992. у оквиру основне школе. Данас сам поносна, срећна и задовољна, али на неки начин осећам и одговорност и доживљавам ово признање као задужницу за наставак оваквог рада и убудуће – каже Радмила Латас.

Прослављен и Дан школе

Истог дана када се прославља Дан општине, прославља се и Дан локалне ОШ „Борово“ па су се гости одмах по завршетку академије упутили у школску дворану где је одржан свечани програм.

Дворана је била испуњена до последњег места, а у школи се традиционално на овај дан опраштају од својих осмаша који следеће школске године уписују средње школе. Матураната је ове године било 35, док ће наредне године у клупе сести 22 првака.

– Имали смо у прошлих 365 дана пуно успеха, и на спортским такмичењима и на другим такмичењима. Школа је добро опремљена и изузетно смо задовољни условима у којима радимо. Једино што нас забрињава је мањак ученика и деце. Оно што ме ипак чини срећним, је ово задовољство да видим пуну дворану и све оне који су дошли да увеличају наше славље – каже директор ОШ „Борово“ Тихомир Јаковљевић.

Без обзира на то што је овде сваке школске године све мањи број ученика, са 263 ђака колико их има у овом тренутку, ОШ Борово је и даље школа са највећим бројем ученика међу свим мањинским школама у Републици Хрватској.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …