srlaten

У царском Бечу о царском Призрену

Одбор Просвјете у Аустрији је протеклог викенда у оквиру својих „Духовних разговора“ одржао трибину „Наше Косово наш Призрен“. У суботу, 29.октобра у великој сали цркве Васкрсења Христова Бечу, представљена је ауторка Лела Марковић и њена књига Призренски поменик. То је био повод да се бројни гости и пријатељи Просвјете кроз разговор о књизи, али и актуелној ситуацији у јужној српској покрајини подсете на историјски значај овог града у Метохији, као и на културни развој овог дела Србије.

o_carskom_prizrenu_01

organizatori_i_gosti_03Књига Призренски поменик је избор биографија знаменитих Призренаца рођених у Призрену и околини у периоду од 14. века до краја Другог светског рата. Ова књига је прави начин да се, у ова тешка времена, спаси и сачува од заборава све оно што је Призрен некада био. Како каже Лела Марковић „Призрен су чинили , уз светиње и историју, и људи који су добро знали да у временима тешких искушења, чувају своју веру и национални идентитет“. У страницама Призренског поменика могу се наћи велике личности наше културе и националног живота: Патријарх Павле, Сима Андрејевић Игуманов, Лазар Вучковић, цар Душан, Свети Јоаникије II први српски патријарх, Петар Костић, Ванка Гудић и многи други.

Лела Марковић као приређивач Призренског поменика поменула је изворе које је користила, захалила се присутним учесницима из Просвјете, Зорици Вулић и Срђану Мијалковићу који су својим надахнутим излагањем представили њену књигу, напоменула да су у Призрену делимично обновљене Цркве које су биле унишене 17.марта 2004.године и да је обновљен Дом културе у Призрену, што би симболично требало да значи да Срби нису заборавили Призрен. Програм су музички украсиле Јована и Јелена Пантић, надахнутим извођењем старих косовских песама.

dogodine_u_prizrenu_04Ово вече посвећено Косову и Метохији, Призрену и знаменитим Призренцима означило је и позив да се не заборави Призрен са својом историјом и људима. Овај сусрет многе присутне је подстакао да заиста пожеле да виде тај град и почну да планирају сусрет са српским Јерусалимом. Гости и домаћини су се растали са поздравом – догодине и заувек у Призрену!.

ПР .Просвјета Аустрија, Беч 30.10.2016

Check Also

Гујон са младим спортистима из региона и дијаспоре на кампу „Србија те зове“ у Београду

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон посетио је данас …