srlaten

У Хајлброну одржана 21. савезна смотра српског фолклора Немачке

Извор: Франкфуртске вести

На овогодишњу Европску смотру квалификовало се свих 15 учесника манифестације, а највише бодова освојили су Извор из Ној Изенбурга и Слога из Штутгарта.

ФОТО: етносрбија.орг

[blockquote_left]Специјалне награде

Жири је, као и увек на сличним приредбама, доделио и специјалне награде:
x Најбоља нова кореографија: Борац из Солингена
x Најбоља кореографија најближа изворном стваралаштву: СКУД „Свети Сава“ Гепинген
x Најбоља музичка обрада: КУД Србија Дортмунд
x Најоригиналнија ношња: СКК Нова генерација Шорндорф
x Најбољи костим (реконструкција): КУД Извор Ној Изенбург
x Најбоља група певача у кореографији: СНКСК Слога Штутгарт
x Најбоље увежбани ансамбл: КУД Србија Дортмунд
x Најбоља стилски изведена кореографија: СКУД Слога Манхајм
x Награда стручног жирија – СНКСК Слога Штутгарт[/blockquote_left] 

КУД Извор из Ној Изенбурга и СНКСК Слога из Штутгарта победници су 21. Савезне смотре српског фолклора Немачке, која је под покровитељством дневног листа „Вести“, одржана у суботу у Хајлброну. Иако је било већ познато да се свих 15 учесника ове приредбе квалификовало за овогодишњу Европску смотру у Нишу, такмичарски дух је био на највишем нивоу. О томе најбоље сведочи и то да је КУД Србији из Дортмунда измакло прво место за само 0,17 поена.

Сребрне плакете освојили су КУД „Карађорђе“ из Леверкузена, СКСЦ Хајлброн, КУД Оро из Франкфурта, СКУД „Свети Сава“ из Гепингена и КУД Југос из Минхена. Бронзано одличје освојило је КХД Коло из Франкфурта, КУД „Карађорђевићи“ из Ројтлингена, СД Дунав из Риселсхајма и СХКД Морава из Штутгарта.

У организацији Савеза српских удружења Немачке и домаћина Српског културно-спортског центра из Хајлброна одржано је последње у низу такмичења фолклорних ансамбала за предстојећу Европску смотру у Нишу која ће бити одржана 18. и 19. маја ове године.

Публици и фолклорним ансамблима се прво обратио председник Савеза српских удружења Немачке, Мића Ћетковић.

– Најсрдачније се захваљујем свим учесницима смотре а посебно њиховим родитељима који у овим кризним временима подржавају фолклорна друштва, а тиме и очување наше традиције и културе.

[blockquote_left]Све за српство

Гостима се обратио и Божидар Вучуровић, конзул Генералног конзулата републике Србије у Штутгарту. – Лепо је видети оволико наше младости на једном месту. Само бих једну нашу стару изреку желео да вам пренесем. „Све за српство, а српство низашта“ – казао је Вучуревић. Госте су поздравили председник СКСЦ Хајлброн, Драго Кечанин, градоначелник Хајлброна, Хари Мергел и посланик нашег порекла у парламенту Немачке Јосип Јуратовић. Манифестацији је присуствовао и Драган Драгић, конзул Генералног конзулата БиХ у Штутгарту.[/blockquote_left]

Ћетковић је пренео поздраве Канцеларије за дијаспору Републике Србије и добродошлицу ансамблима организатора Европске смотре у Нишу. Смотру је отворио изасланик председника Републике Српске, Миладин Драгичевић, додавши да је председник РС Додик прихватио да буде покровитељ Европске смотре 2014. године у Бањалуци.

Селектор Звездан Ђурић, етнолог Дамир Шиповац и етномузиколог Мирјана Закић чинили су стручни жири који је бодовао наступе учесника смотре. Кроз програм и наступе фолклорних ансамбала водила је Драгана Вукојевић а у паузи су за добро расположење свих били задужени Бела Рада и Јоца.

Организатори и домаћини су били на висини задатка и комплетна манифестација је протекла у забави и весељу.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …