srlaten

У Краљеву мост канадског Србина

Извор: Вечерње новости

Суштина овог моста није само оно што ће свако напомињати – да је био неопходан, да ће допринети развоју и привредном напретку града и региона, и да је капитални инфраструктурни пројекат. Он има и другу димензију, људску и задужбинарску. Уз Спасића, Коларца, Игуманова и капетана Мишу, данас златним словима исписујемо и име задужбинара и добротвора Миломира Главчића, који је донацијом од милион евра омогућио изградњу новог моста преко Ибра.

most kv

Овим речима председник Републике Томислав Николић данас је у Краљеву, пред више стотина грађана, пустио у саобраћај нови мост преко Ибра, у присуству званица међу којима су били епископ жички Јустин, амбасадор Канаде у Србији Роман Вашчук, начелник Рашког округа Матеја Мијатовић, градоначелник Краљева Томислав Илић и бројни други гости.

Нови друмско-пешачки мост, дужине 240 и ширине 12 метара, са две коловозне траке, пешачком и бициклистичком стазом, спаја приградско насеље Рибницу на десној обали Ибра и Стару чаршију на левој. Његова изградња, с расветом и приступним саобраћајницама, укупно је коштала 314 милиона динара. Уз новац из градског буџета, добротвор Миломир Главчић (87), Канађанин српског порекла, родом из села Ковача подно Копаоника, поклонио је Краљевчанима 1,4 милиона канадских долара, односно око милион евра за изградњу, па ће се мост, иако на томе није инсистирао, звати – „Мост Миломира Главчића“.

– Ово је посебан дан и за Србију и за Канаду. Уверен сам да ће овај мост, задужбина Канађанина српског порекла свом родном крају, надживети све нас као опипљив доказ да сарадња између две земље не би била могућа без људи који су повезани нераскидивим нитима – рекао је Роман Вашчук, амбасадор Канаде у Србији.

Помоћ поплављенима

Председник Николић Краљевчанима је уручио и донацију Фондације „Драгица Николић“ у грађевинском материјалу, намењену обнови 180 кућа оштећених у мајској поплави.

– Овом приликом морам да регујем на изјаве појединаца који тврде да је овој Фондацији лако да гради куће, пошто, како су подсмешњиво рекли, то може и на ливади и на Дедињу. Ниједна кућа коју Фондација гради и обнавља није урађена без неопходних папира – рекао је Николић.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …