srlaten

У Лондону одата пошта страдалима у Другом светском рату

У Амбасади Републике Србије у Лондону, 26. јануара, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Фондација за сећање на Јасеновац и Холокауст, одржала је Дан сећања на Србе,  Јевреје и Роме страдале током Другог светског рата на територији окупиране Краљевине Југославије.

Отправник послова Амбасаде Републике Србије, Наташа Марић, захвалила се свим присутнима што су се, као и претходних година, окупили у Амбасади поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста који наша земља од 2006. године обележава бројним комеморативним, културним, образовним и научним догађајима.

Тема овогодишње комеморација била је Новосадска рација 1942. године, а предавање је одржала представница Јеврејске општине Новог Сада Соња Фиштеш, која је указала присутнима на чињеницу да Срби и Јевреји нису само стављени ван закона, већ су убијани на најбруталније начине од цивилног мађарског и немачког становништва које је било наклоњено нацистима.

Организатор комеморације, директор Фондације за сећање на Јасеновац и Холокауст, Драгана Томашевић је напоменула да шира јавност Британије није упозната са геноцидима почињеним на нашим просторима, те да Фондација не само да има задатак да одржава сећање на геноциде, већ и да едукује, информише и подиже свест о злочинима који су деценијама прећуткивани.

Након предавања, званице су имале прилику погледати фото изложбу о новосадској Рацији, а добили су  и по примерак документарног филма ,,Култура Сјећања“  Народбе универзитетске библиотеке  Републике Српске.

Програм је завршен полагањем венаца на споменик Јалти.

Дану сећања присуствовали су ЊКВ принцеза Катарина, амбасадор Босне и Херцеговине ЊЕ Бранко Нешковић, представници јерменске, ирске, шкотске, руске, јерменске, турске и кипарске заједнице, те угледни представници српске дијаспоре.

   

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …