srlaten

У Македонији 19 ђака у „српским одељењима“

Извор: srbi.org.mk

У тек започетој школској 2015/2016. години у прееостале три основне школе у Македонији са наставом и на српском језику – у Кучевишту на Скопској Црној гори, Старом Нагоричану и Табановцу, на северу земље, укупно је уписано свега 19 ђака првака. У одељењима поменуте три деветолетке са наставом на српском језику образује се укупно 181 ученик, потврђују подаци из ресорног Министарства за образовање и науку у Скопљу.

Vuk u skulpturi

Извештајима из ове три образовне установе, са званичним сумираним показатељима просветних власти Македоније на почетку ове школске године потврђује се наставак устаљеног опадања броја уписаних основаца Срба у овој земљи који се образују на свом матерњем језику.

У три окрњена одељења првака, ове школске године, у Основној школи «Светозар Марковић» у Старом Нагоричану уписано је седморо, а у школама «Браћа Рибар» у Табановцу и «Свети Кирил и Методиј» у Кучевишту по шесторо првачића.

Они ће се, одлуком својих родитеља да их упишу у одељења са наставом на матерњем језику, прикључити осталим школарцима Србима, који у процесу обавезног основног образовања настављају «очување и одбрану» законског права школске популације мањинске српске заједнице у Македонији, (према званичном попису из 2002. у Македонији регистровано нешто мање од 36.000 Срба), за школовање на свом матерњем језику.

То право је загарантовано у обавезном основном и средњем образовању. Но, симболично се користи само право школовања српских основаца.

То је «српски постотак», бројке од око 275.000 основаца и средношколаца у овој земљи. А 19 ђака првака који почињу свој образовни пут на матерњем српском језику је из армије од више од 20.000 првачића свих националности у Македонији.

Од укупног броја ученика у Македонији, обухваћених законском обавезом образовања у основним и средњим школама, око 190.000 су основци у 337 школа и око 85.000 средњошколци у 105 државних средшошколских установа.

Kucev

Попут претходних година и ове школске године у Македонији нема ни једног уписаног средњошколца за образовање на српском језику. Иако је законом таква могућност пружена и редовно се у два рока расписује конкурс за упис свршених основаца за једно одељење са наставом на српском језику у Гимназији «Гоце Делчев» у Куманову, кандидата није било.

– За одељење са планираном наставом на српском језику, на два уписна рока, по расписаном конкурсу, ни ове године није се пријавио ни један једини кандидат. То више и не изненађује и може се рећи да је очекивано. Познато је и из искустава стечених претходних година, да и не треба очекивати упис свршених основаца за одељење на српском језику, будући да, између осталог, у Куманову више нема образовања на српском ни у основним школама, каже директор кумановске гимназије «Гоце Делчев», Горан Димитријевић.

Последње одељење, са наставом на српском језику у Основној школи «Вук Караџић» у Куманову, угашено је 2008. године. У тој сада деветолетки са именом највећег реформатора српског језика, колико и да изгледало парадоксално, и даље, између осталих, уче и српска деца, али на македонском наставном језику.

Према ажурној евиденцији Сектора за образовање у општини Куманово, од укупно 1.581 малиишана који су 1. септембра требали да пођу у први разред, 668 су Македонци, 293 Албанци, 44 Срби, 23 Роми и 26 других националности… Уписан је међутим 1.151 првак…

„Одржавање“ српског?

У условима када изузев 181 основца уписаног у одељења са наставом на српском језику деветолетки у Старом Нагоричану, Табановцу и Кучевишту, расте број већинског остатка српске деце школског узраста у Македонији који се школују на македонском наставном језику – како у основним као и потпуно у средњим школама.

Факултативну наставу на српском језику, уз неустаљену и више него симболичну помоћ из матице, у протекле четири године спроводе ангажовани професори Културно информативног центра „Спона“.

И у започетој школској години „Спона“ наставља одржавање процеса наставе за полазнике различитих узраста у Скопљу и све основце у пограничном селу Речица код Куманова на крајњем северу Македоније.

Интерес за „макар и допунско познавање српског“ несумњиво постоји како родитеља Срба који своју децу уписују на факултативну наставу у „Спони“, токо и код њих самих учешћем и на књижевним радионицама у Центру у Скопљу и у Куманову где се обрадом и анализом дела најпознатихиј наших писаца негује и матерњи језик. Чињеница је међутим да су на тим књижевним радионицама у протекле четири године највећи делом били учесници – Македонци.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …