srlaten

У најави конференција представника Срба региона

извор: Српске недељне новине, Будимпешта

У седишту Самоуправе Срба у Мађарској, у Будимпешти, одржана је ванредна седница Скупштине тог тела, на којој се разговарало о двема актуелним темама. Српски посланик у Мађарском парламенту Љубомир Алексов обавестио је делегате о иницијативи да се крајем јуна у Будимпешти организује конференција српских представника из земаља нашег региона, са циљем унапређења комуникације на релацији матица-расејање.

snnovine.com
snnovine.com

Како је речено, намера учесника скупа је да упозоре званични Београд да је актуелна национална политика Србије сведена на неодрживо низак ниво. Радни наслов конференције биће „Матица и регион“, а после првог сусрета у Будимпешти, српски лидери из земаља региона састаће се и у Подгорици.

Улогу домаћина конференције ће, како је одлучено на данашњој скупштинској седници, преузети Самоуправа Срба у Мађарској. Љубомир Алексов је нагласио да није реч о скупу који је на било који начин усмерен против Владе Србије, већ је циљ да се утиче на власти у Београду да се коначно посвете сународницима у региону и дијаспори и да се комуникација са матицом подигне барем до нивоа који је постојао у време претходне владе.

Према утисцима које је стекао у бројним контактима са српским лидерима из региона, општи је закључак да у Београду не постоји институција која би решавала нагомилане проблеме Срба у земљама региона и дијаспори, односно радила на креирању и реализацији националне политике, по чему је Србија јединствен случај на овим просторима.

Иницијатива за одржавање конференције српских лидера региона родила се приликом посете Љубомира Алексова Српском националном савету Црне Горе, који такође осећа недостатак подршке Београда за своје активности и залагање за очување националног идентитета Срба у тој земљи. Срби у Мађарској, према речима Алексова, имају далеко мање статусних проблема од осталих сународника у региону, па је и из тог разлога Будимпешта тренутно најпогоднија локација за одржавање оваквог скупа.

У оквиру посебне тачке дневног реда, председница Скупштине Самоправе Срба у Мађарској Вера Пејић-Сутор, објаснила је да је контролна комисија владиног уреда при Жупанији Бекеш, прегледала стратешке документе Српске основне школе у Батањи и у оснивачком листу уочила извесне недостатке. Постојећи административно-правни проблеми су на данашњој седници Скупштине ССМ-а елиминисани, усвајањем одговарајућих правних аката, односно модификацијом постојећих.

Директора Српске основне школе у Будимпешти др Јованка Ластић, најавила је још једну промену Статута те установе, у складу са власничким промена над зградом која до сада није припадала школи, чиме се проширују њени просторни капацитети. Пошто се ова власничка промена очекује најкасније до 31. јула, директорка школе је најавила могућност одржавања ванредне скупштинске седнице ССМ-а током августа месеца.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …