srlaten

У Народној скупштини о медијима дијаспоре и Срба из региона

Посланици Народне скупштине, чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону, представници медија српске заједнице из региона, као и представници државне управе Р Србије су, на седници овог  Одбора, одржаној 27. фебруара, размотрили тему „Значај медија за информисање о положају дијаспоре и Срба у региону и обавештеност Срба у региону и наше дијаспоре о стању у матичној држави“.

odbor

Снимак Девете седнице Одбора за дијаспору и Србе у региону можете пронаћи  ОВДЕ.

Седници су присуствовали представници Министарства културе и информисања, Министарства спољних послова и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, представници медија у Србији и српских медија у региону, који се баве информисањем о положају дијаспоре и Срба у региону и обавештавању Срба у региону и наше дијаспоре о стању матичној земљи.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону др Јанко Веселиновић истакао је да веза Србије са сународницима у дијаспори и региону треба да буде стална и нераскидива. Узајамно уважавање и поштовање и перманентна комуникација матице са дијаспором и Србима у региону су важни предуслови за међусобну помоћ и разумевање, навео је Веселиновић.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић и помоћник министра спољних послова Драган Момчиловић, представили су активности и послове у надлежности својих министарстава, које се тичу односа Србије са Србима у дијаспори и региону.

О пословима информисања Срба у дијаспори и региону излагала је представница Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Министарства спољних послова, Николина Милатовић Поповић, а присутнима су се обратили и представници медија у Србији и српских медија у региону.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић рекао је да су за непуне две године повећана средства у области информисања на матерњем језику за 80 одсто. Он је рекао да је за ову годину планирано 18 милиона динара, да је конкурс за пројекте расписан 2. фебруара и да ће трајати до 3. марта. Мирковић је рекао да је буџет за финансирање тих пројеката пре две године био 10 милиона динара, прошле године 15, а ове 18 милиона динара, као и да се повећао горњи лимит по пројекту на 1,5 милиона динара.

Помоћник министра спољних послова Драган Момчиловић рекао је да Министарство спољних послова води активан дијалог како са дијаспором, тако и са лидерима земаља у окружењу на побољшању положаја Срба, наводећи да се то питање покреће у сусретима са званичницима тих земаља.

На скупу су говорили и директорка Танјуга Бранка Ђукић, Ратко Дмитровић, главни и одговорни уредник“Вечерње новости“, Милорад Вујовић, директор и главни и одговорни уредник Међународног радија Србија, Снежана Миливојевић, главни и одговорни уредник информативног програма „Српска редакција Мађарске телевизије“, Татјана Ћитић, одговорна уредница Програма за дијаспору РТС-а, Бранислав Бијелић, главни и одговорни уредник информативног програма Радио „Дунав“, Хрватска, Срђан Колар, главни и одговорни уредник ЗВО-ТВ продукција и ЗВО часописа „Извор“ , Хрватска, Гордана Стојковска, главна уредница часописа „Слово Љубве“, Скопље, Македонија, Душан Ј. Басташић, главни и одговорни уредник портала „Јадовно 1941.“ Република Српска, Радомир Диклић, директор агенције „Бета“, др Момчило Вуксановић, главни и одговорни уредник „Српске новине“, „Српска ТВ“ и „Српски радио КУЛ“ у Црној Гори, Бранимир Груловић, директор Информативног програма ТВ Војводина, Јелена Арсеновић из „Франкфуртских вести“, Драган Јаковљевић, главни и одговорни уредник „Српске недељне новине“, Будимпешта, Милош Антонијевић, главни и одговорни уредник Агенција „Инфобиро, Рајко Корња, главни и одговорни уредник листа „Наша реч“, Темишвар, Румунија и као директор за  медије испред Савеза Срба у Румунији.

Након дуже расправе на којој су размењена мишљења и ставови по питању унапређења информисања грађана Србије о Србима у дијаспори и региону, као и о информисању дијаспоре о матици, чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону утврдили су закључке:

1.Неопходна је проходност информација да би матична држава могла на најбољи начин да помогне својим суграђанима који живе у другим држава. Због тога је потребно перманентно унапређење информисања путем електронских медија, интернета и савремених електронских система комуникације, организовања традиционалних манифестација и конференција, дистрибуције публикација које садрже информације о националном идентитету,култури, традицији. Неопходно је суфинансирање пројеката из области информисања, при чему треба обезбедити додатне обуке за припрему пројеката који се односе на медије дијаспоре и Срба у региону, али и унапредити процес мониторинга и евалуацију реализованих пројеката, са нагласком на мониторинг у смислу менторства над реализацијом пројеката и пружању подршке из матице;

2. Изнаћи начине како би представницима српских медија у иностранству били доступни садржаји новинских агенција из Србије;

3. У смислу објективног, правовременог и тачног информисања дајемо подршку сарадњи, новим контактима и развоју медијске мреже српске дијаспоре;

4. Постоји потреба да се формира „онлине” размена за видео и аудио садржај који третира теме дијаспоре и Срба у региону. Ова размена би омогућила једноставно пласирање материјала медија дијаспоре и редакција Срба из региона, који се тичу активности српских заједница у дијаспори и региону;

5. Подржава се предлог да се на РТС-у емитује посебна емисија о положају Срба у региону;

6. Да се седнице Одбора оваквог типа одржавају два пута годишње;

7. Редефинисање политике према Међународном радију Србија, која би им омогућила давање више информација о положају Срба у дијаспори и региону, као и за обавештавање дијаспоре и Срба у региону о стању у матичној држави.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …