srlaten

Славка Драшковић: У Немачку годишње оде 9000 људи

Сваке године Србију напусти око 32.000 људи од чега у Немачку оде око 9.000 наших држављана, рекла је данас у Нишу директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић.

На Конференцији о медицинским достигнућима на којој су говорили српски лекари из Хајделберга и врхунски немачки стручњаци, директорка је изјавила да је наша дијаспора у Немачкој једна од најбројнијих јер тамо живи око 600.000 Срба.[blockquote_left] Подршка Виртуелном матичару

Директорка др Славка Драшковић посетила је локалну канцеларију за дијаспору у Нишу, заједно са помоћником Вукманом Кривокућом и вишом саветницом Олгом Милојевић. Она је подржала реализацију пројекта Виртуелни матичар, који омогућава Нишлијама из целог света да наруче лична документа електронским путем и добију их поштом. Са локалним представницима канцеларије у Нишу разговарало се и о реализацији пројекта „Запослимо Србију“, који приближава могућности улагања припадницима дијаспоре у град из којег су потекли. [/blockquote_left]

„Њихово знање и ангажованост у најбољим истраживачким центрима и институтима у Немачкој треба искористити као образац даље сарадње Србије са том земљом. Одржавање скупа у Нишу, чији су иницијатори управо лекари који су отишли из Србије у Немачку, треба да постане пракса између две земље“, рекла је др Драшковић.

Стефан Стефановић из Немачке универзитетске клинике Хајделберг објаснио је да је скуп у Нишу део пројекта којим та установа жели да укључи српске клиничке и истраживачке институције у међународне пројекте, као и да, за почетак, укључи 20 младих лекара из Србије „у транснационалне и у клиничке студије“.

Председник Српског лекарског друштва – подружнице у Нишу проф. др Драган Веселиновић највио је потписивање меморандума о сарадњи са Интернационалним институтом за медицинску дипломатију која треба да прерасте у трајну сарадњу.

Конференција је одржана на Универзитету у Нишу у сарадњи Српског лекарског друштва, Института и Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …