srlaten

У парламенту Мађарске конституисана Комисија за мањине

Извор: РТС

У мађарском парламенту конституисан је Одбор за националне мањине. Тако ће и српска мањина моћи да се укључи у припрему свих закона који се тичу мањинских питања, што је важно будући да је последњих двадесетак година значајно повећан број Срба који се доселио у Мађарску.

Çäàíèå ïàðëàìåíòà

Представници мањинских националних заједница у Мађарској, делегирани од стране својих самоуправа за национални парламент, одржали су конститутивну седницу скупштинске Комисије за националне мањине. Њени чланови су, међутим, и у протеклих месец дана, откада је конституисан Парламент, активно радили на успостављању контаката са мађарским званичницима и ресорним телима.

После сусрета мањинских представника са премијером и кандидатима за министре, заседању њихиве Комисије присуствовао је и досадашњи, а вероватно и будући министар за људске ресурсе Золтан Балог, који им је изложио програм рада овог министарства у предстојећем четворогодишњем мандату.

„На основу ових првих месец дана, могу да кажем да нас, на срећу, мађарски партнери, политичке партије и влада, схватају озбиљно. Ако унутар заједнице нађемо добре методе рада и сарадње, мислим да можемо да будемо од велике користи не само за српску, већ и за остале мањинске заједнице у Мађарској. Свакако, постоји реална шанса да добро искористимо ове четири године које су пред нама“, каже Љубомир Алексов, представник Срба у мађарском парламенту.

Да су чланови парламентарне Комисије за мањине уверени у делотворност свог будућег рада, говоре и њихове прве иницијативе за промену појединих законских аката, којима би мањинске самоуправе у Мађарској лакше долазиле до средстава из европских фондова.

Иначе, у Мађарској данас живе припадници тринаест законом признатих националних мањина, али на недавним парламентарним изборима оне нису успеле да достигну веома висок цензус и изаберу свог посланика за мађарски Парламент. Уместо пуноправних посланика, мањине ће тако у наредне четири године у Парламенту Мађарске представљати портпароли, без права гласа.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …