srlaten

У славу српског народа

Марко Лопушина

         У Филаделфији, граду у коме је проглашена независност САД 28. јун је био свечан празнични дан. Управа града Филаделфије и Теслина научна фондација прославлиле су Видовдан уз песму и игру, сећања на славну српску историју, у славу српском народу, али и Ђорђу Ђагићу, првом досељеном Србину и Николи Тесли, најпознатијем Србину у Америци.

Bista Nikole Tesle na Franklin institutu u Filadelfiji

–         Програм прославе Видовдана започео је служном у храму светог Николе у Филаделфији, а настављен светском промоцијом документарног филма о мом чукундеди Ђорђу Шагићу у Градском институту у Филаделфији. Филм, који је урадио београдки режисер Миодраг Коларић ме искрено узбудио, јер говори о историји српског освајања Америке пре два века, али и истину о породици Шагић и нама потомцима првог Србина. Ово је био диван начин да сагледамо истину о српском постојању у САД. Радујем се да ће у Филаделфији бити постављена биста Ђорђа Шагића и да ће филм о првом српском досељенику у Америку 1814. године бити на јесен приказан и у Србији – изјавио је Лари Малете, потомак првог америчког Србина, који иначе живи у Хјустону.

   У центру Филаделфије, у Парку слободе испред Великог звона, симбола слободне Америке, читав дан је трајао концерт српских игара и песама, поп музике и џеза у извођењу како српских, тако и америчких музичара, певача и уметника. Главни догађај прославе било је отварање бисте Николе Тесле у Френклин институту и музеју науке, коме су присуствовали градоначелник Филаделфије, директор института, Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске, , Никола Лончар, главни организатор и председник Теслине научне фондације, др Славка Драшковић…

–         Никола Тесла је као и Ђорђе Шагић човек за пример као су Срби постали део америчке историје, али и како су Американци заинтересовани за истраживање улоге знаменитих Срба у изградњи њихове земље. Биста српског генија је дар Срба граду Филаделфији, који ће трајно красити овај музеј науке – рекла је на отварању Жељка Цвијановић.

Филаделфија у Београду

Свим заслужним учесницима Видовдана, обележавања 200 година од доласка првог Србина у САД, Теслина научна фонадиција је уручила повеље “Теслин народ”. Како смо незавнично сазнали, обележавање два века од доласка Ђорђа Шагића у Америку биће на јесен организовано и у главном граду Србије. Тада ће бити промовисан и филм о Ђорђу Шагићу, првом америчком Србину.

Djordje Sagic prvi srpski doseljenik u SAD

   Директор Френклин института и музеја науке је изјавио да је почаствован даром српског народа и да ће подржати напоре Теслине научне фондације да се истражи живот и рад Николе Тесле у овом граду, ако и предлог да се у Филаделфији у Централном парку постави споменик српском генију.

         – Живот и рад Ђорђа Шагића и Николе Тесле су део историје српског народа у САД и ми сми обавезни да истражимо њихову улогу у формирању српске колоније и подизању угледан америчких Срба. Наша истраживања о историји Срба у Америци наставићемо кроз снимање документарног филма и “Теслин народ”, које је управо започело на овој прослави Видовдана. Режисер је угледни уметник Жељко Мирковић из Ниша, добитниг многих светских награда. Спремамо и књигу “Теслин народ” о најзнаменитијих Србима и америчким пријатељима у САД – наговестио је Никола Лончар.

Теслин дан

У градићу Рахвеј 10. јула на рођендан српског генија, градоначелник Самсон Д.Стајнман први пут организује Теслин дан. – Никола Тесла је у нашем граду поставио прве уличне светиљке и тако постао део наслеђа и ситорије Рахвеја. У Градској библиотеци тим поводом биће постављена биста Николе Тесле, чиме се ми Американци исказујемо жељу за сарадњом са српским народом и свим обожаваоцима великог научника.

       Теслина научна фондација, која је организовала прославу Видовдана у Америци целу манифестацију је претворила у културно-историјски и хуманитарни догађај. И док су у легендарном Дому Квебека трајали предавања и изложбе о историји америчких Срба, док су додељене награде најбољим српским писцима и песницима на тему из живота Срба у САД, у аукцији слика, антиквитета и књига учествовали су и Срби и Американци, и гости из завичаја, чији је приход намењен помоћи страдалим људима у поплавама у Србији и Републици Српској.

–         На овај начин исказано је јединство српског народа о отаџбини и расејању, показано је колико ми у туђини мислимо на народ у матици, коме смо и раније много пута помагали. Прославу Видовдана јесте организовало нас десетак из Теслине научне фондације, али су уз нас били и четрдесет волонтера, младих Срба и Американаца, који су нам даривлаи своју енергију, време, своје руке, али и срца – каже Звездана Стојановић Скот, челница организације “Рас” која је одржала хуманитарну аукцију.

       Видовдан је окончан свечаном вечером у Дому Квекере у центру Филаделфије, на којој је, уз пригодне говоре и уметнички програм, како рекоше организатори, од стране Американаца исказано велико поштовање према српским досељеницима у САД и српском народу у отаџбинским земљама.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …