srlaten

У Словачкој обележена годишњица погрома

Поводом девете годишњице од погрома Срба и неалбанског становништва на територији Косова и Метохије у Зичи палати у Братислави је 26. марта одржана пројекција филма „Злочин без казне“. Уводну реч је имала амбасадорка Сбије у Словачкој, Радмила Хрустановић.

У мартовском погрому Срба и неалбанско становништва на Косову и Метохији 17. и 18 марта 2004 године је било убијено 19 грађана, а више од 900 их било повређено. Уништено је 35 православних цркава а спаљено и срушено 935 кућа. Шест градова и девет села је етнички очишћено, протерано је 3870 људи. Починиоци су непознати и до данашњег дана нико за та зверства није кажњен.

На пројекцији филма је било присутно око 70 људи. Познате личности из културног живота Словачке као и дипломатски представници, амбасадори разних земаља: Грчке, Н.Е Николаос Канеллос, Кипра, Н.Е. Мариос Коунтоуридес, Кубе, Н.Е. Лоипа Лорензо, Грузије,Н.Е. Александер Налбандов, Индонезије, Н.Е. Ђуманторо Пулбо, Шпаније Н.Е. Феликс Гамазо. Поред наведених амбасадора био је присутан и директор Дирекције за Југоисточну Европу. Министарства спољних послова СР, Јан Пшеница као и многи чланови српске дијаспоре.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …