srlaten

У Вићенци одржане радионице за подршку породици

Извор: Савез Срба у Италији

У организацији Удружења „Градити будућност“ из Тревиза и Центра за боље васпитање „Завири“ из Београда, почетком јула у Вићенци је одржано шест радионица у оквиру кампање подршке женама „Градимо заједно будућност“.

Радионице су водили мр Снежана Милошевић Јешић, породични психотерапеут, педагог, учитељица, писац за децу и одрасле и Зоран Јешић, адвокат, тренер асертивне комуникације и писац за децу.

Удружење „Градити будућност“ из Тревиза, на челу са председницом Вером Новаковић, преко 20 година се бави хуманитарним радом. Основна активност Центра за боље васпитање „Завири“ из Београда је подршка породици, рад на лаком учењу читања са размевањем, као и очување српског језика код наше деце у дијаспори.

На радионицама су обрађене теме: Савремена жена/мајка и њена немоћ; Живот почиње кад престанете да угађате другима; Брак и брачни односи; Родитељство са малом децом; Родитељство са тинејџером и Решавање конфликата на послу и међуљудски односи.

На радионицама се, између осталог, могло чути да је свима циљ да нам деца буду психофизички здрава и да одрасту у самосталне, социјално и емоционално стабилне и независне људе. Истакнуто је да је место и значај матерњег језика од непроцењиве важности у формирању здраве и самосталне личности.

У том смислу српској заједници у Вићенци је посебно значајно што су у оквиру кампање „Градимо будућност заједно“ промовисане књиге „Кратке приче за учење читања с разумевањем“, „Кратке приче за вежбање читања с разумевањем“ и „Чија су наша деца – васпитање у савременој породици“. Књига кратких прича за вежбање читања са разумевањем први пут је представљена у Италији пре две године у организацији Савеза Срба у Италији на свим наставним пунктовима српске допунске школе у региону Венето, у Трсту и Удинама.

На радионицама је промовисана и композиција „Читај за 5″ као подршка и мотивација деци у процесу учења читања.

После сваке радионице учеснице су разговарале о устисцима и добитима оствареним на радионици. Све учеснице су неподељено истакле да су им радионице много помогле и оснажиле их у њиховим захтевним свакодневним улогама запослене жене, партнерке, мајке, домаћице и Српкиње.

„Учешће Центра за боље васпитање и водитеља Снежане и Зорана Јешића у кампањи подршке женама „Градимо заједно будућност“ је пружило снажну подршку српској заједници у Вићенци у очувању српског језика и породице“, истакла је на завршној радионици Јелена Глишић, главни координатор кампање.

Уз међусобну доделу захвалница за успешну сарадњу, удружења су се посебно захвалила Сузани Ивановић и Фабију Канаљију на заиста изузетној и несвакидашњој подршци овој кампањи тиме што су омогућили одржавање свих радионица у својој породичној кући у Креацу-Вићенци.

 

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …