srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Ученици Српске православне гимназије из Загреба у Београду

Ученици Српске православне гимназије из Загреба у Београду

Ученици Српске православне гимназије „Катарина Кантакузина Бранковић“ из Загреба боравили су недавно у Београду. У Министарству спољних послова 46 гимназијалаца из Загреба примио је ППВ и МСП Ивица Дачић.

„Радује ме сусрет са вама, јер ви представљате нову, генерацију рођену после 2000. године које треба да буде мост сарадње и разумевања између Србије и Хрватске“, рекао је министар Дачић приликом сусрета са ученицима једине српске гимназије – средње школе у главног граду Хрватске, а која је као модерна образовна установа основана 2005. године под покровитељством СПЦ – Митрополије загребачко – љубљанске.

„Ваши преци и сународници, Срби у Хрватској, дали су значајан друштвени, политички, културни, научни и други допринос у изградњи сваке државне заједнице на простору данашње Хрватске. Данас, ви можете да будете поносни што се потомци писаца Петра Прерадовића, Симе Матавуља, Владана Деснице, песника Бранка Радичевића и Григора Витеза, научника Николе Тесле и Милутина Миланковића, композитора Јосифа Руњанина, скулптора Војина Бакића, великог добротвора и привредника Владимира Матијевића, сликара Саве Шумановића, а понеко од вас је можда и потомак чувеног звездиног голмана Владимира Беаре“, рекао је министар и пожелео им угодан боравак у Београду.

Целокупно обраћање ППВ и МСП Ивице Дачића гиманазијалцима прочитајте ОВДЕ.

Ученици Српске православне гимназије Кантакузина Катарина Бранковић из Загреба у својој посети Београду, након Министарства спољних послова, под подршком Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, посетили су и Народни музеј и Музеј савремене уметности.

Храм Светог Саве многи су уживо видели први пут у животу.

„Свакако да смо радосни што смо имали прилику да посетимо Београд. Наша гимназија у Загребу ради већ 14 година. Уз редован програм, који морамо да учимо, ми имамо дозволу да један део наставних сати посвећујемо националној историји, националној географији, музичкој и ликовној уметности, имамо православну веронауку, имамо српски језик. Трудимо се да негујемо наш национални и верски идентитет. У нашој школи негујемо ћирилицу, али је нигде у Загребу не могу сусретати ни користити. Наша школа од почетка негује мултикултурализам. Ми желимо да реафирмишемо колико је то могуће нашу заједницу и у Загребу и у Републици Хрватској“, каже отац Слободан Лалић, директор Српске опште православне гимназије Кантакузина Катарина Бранковић.

„Упознајемо се са матицом, са нашим прапочетком, исконском постојбином. Приближавајући се Београду, утисак је растао на позитиван начин, узбуђење шта ћемо све видети и обићи…Били смо у Министарству спољних послова, примио нас је министар Ивица Дачић, а била је ту и потомкиња Михајла Пупина, тако да је било несвакидашње искуство…“, каже ученик 3. разреда Александар Мадић.

„Мислим да сви наши пријатељи који нису упућени у православну веру и догађања у Србији, да би је требали посетити…“, каже Милана Жигић, ученица 4. разреда.

Ученици српске гимназије у Загребу посетили су и Калемегдан, Саборну цркву, Конак кнегиње Љубице, Скупштину Србије, Народно позориште, чиме су напунили душу и срце и неоспорно ојачали везе са матицом, али и свој српски корен.

Check Also

Милутин Миланковић у Бечу: Мултимедијално предавање о српском научнику

Извор: dijaspora.tv У суботу, 1. фебруара 2020. године, у храму Васкрсења Христовог рођења у Бечу …