srlaten

Учење српског језика у дијаспори

За највећи број ђака у дијаспори, учење српског језика спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја, које је недавно расписало конкурс за избор наставника за остваривање васпитно-образовног рада у иностранству за школску 2013/2014. годину.

На конкурсу је изабрано 28 наставника за следеће земље: За Немачку осам наставника за Француску два, Грчку, Белгију и Италију по један, Швајцарску 11 нових и 4 стара, укупно 15, где ће дођи до измене 11 наставника јер Швајцарска традиционално има највећи број ученика који похађају допунску наставу на српском језику.

Реч  је о људима који већ живе у иностранству, а имају квалификације – завршен наставнички факултет и лиценцу. Остали одлазе из Србије на неколико година. Уговори им се објављају на годину дана, а конкурси се организују на сваке четири.

Ученици су подељени у три узраста – један је од првог до четвртог разреда, затим пети и шести разред и трећи ниво – најстарији разреди основне школе. Већина малишана у дијаспори похађа допунске школе које су стандардизоване по земљама, исти су дневници, књижице, сведочанства и да деца с тим документима могу да наставе школовање у Србији. Ипак постоје и родитељи који се одлучују за учење језика у оквиру црквено – школских општина или за приватне часове.

У буџету за 2013. годину за школе у дијаспори предвиђено је 150 милиона динара. Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у оквиру Сектора за културно, просветну, научну и спортску сарадњу активно подржава све пројекте усмерене ка лакшем савладавању наставе у учењу српског језика и ћириличног писма.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …