srlaten

Учење српског у Сремским Карловцима

Двадесетак средњошколаца, деца Срба који живе у Немачкој, Румунији, Македонији, БиХ, те десетак њихових вршњака из Сремских Карловаца, те даровите деце од 28. јула учествују у раду 17. “Летњег  образовног кампа Сремски Карловци 2013”, у ком уз тим младих стручњака уче српски језик, обрађују теме из националне историје и књижевности и то на другачији начин од уобичајеног. То је оно што овај камп разликује од осталих тог типа.

foto: Beta (Marko Rupena)

Настава је амбијентална, што значи да се одвија на различитим локацијама  у Сремским Карловцима, али и у другим срединама које ће ови млади до 5. августа када се камп завршва, обићи.

Према речима пројект менаџера Кративног клуба „Едуко” Часлава Калинића, највећи део програмских садржаја ипак се одвија у деканату  Факултета за менаџмент у Сремским Карловцима. Пре подне је резервисано за  учење, а после подне они учествују у радионицама различитог типа и спротско-рекреативним активностима.

Од 2006. године посебна пажња у овом кампу посвећује се повећању функционалног знања деце и креативног мишљења, те усвајању техника НТЦ програма учења  захваљујући сарадњи са др Ранком Рајовићем из Менсе, што се полазницима јако допада.

– Пети пут сам у овом кампу и чини ми се да је сваке године све бољи, поготово од када су увели НТЦ систем учења – каже Емина Ројков из Румуније. – Посебно ми се допада начин рада. Има пуно вежби и интерактивног учења, па се може много тога сазнати. Камп је богат садржајима, свке године се уносе новине, због чега је још занимљивији.

За разлику од Емине, Нино Матињанин из Немачке је први пут у овом кампу, али је то довољно да закључи да се овде може много више научити него у школи.

– Дошао сам по препоруци брата који је био 2006. године и радо ћу и сам препоручити другима да дођу – каже Нино Матињанин. – Свиђа ми се што овде могу само на српском да причам, што нисам у прилици у Немачкој да радим. Допада ми се и то што сам овде срео људе које не бих имао прилике нигде да видим.

Шта је НТЦ учење и како се примењује полазници кампа имају прилику да сазнају од самог аутора програма др Ранка Рајовића.

– Овај програм је акредитован у пет европских држава, а примењује се у 15 – каже др Ранко Рајовић. – Пре пет година смо га  књижевник Урош Петровић и ја конципирали и назвали  НТЦ по Никола Тесла центру у Менси, где смо се и упознали.То је у ствари примена медицине у педагогији. Оно што је најважније учимо децу и учитеље  да репродуктивно учење нема везе са физиологијом.

– Најпримитивнија жива бића уче репродуктивно, понове нешто пет, 10, 100 пута и опет забораве. Наша деца деценијама уче тако, а испод европског просека су по репродуктивном знању, док су  међу последњима када је реч о његовој примени, односно по функционалном знању. Очигледно је  да репродуктивно учење морамо да мењамо са другим физиолошкијим системима учења, као што је асоцијативно што овде и радимо.

Камп организује Креативни клуб „Едуко” у сарадњи са Факултетом за менаџмент и Менсом,а помогли су га Министарство просвете и науке  Републике Србије, Канцеларија за сарадњу са дијаспором, Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице и сремскокарловачка општина.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …