srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Умрежавањем до боље будућности

Извор: Привредник

У време када незапосленост расте и када имамо проблем одласка младих из земље, када се ствара притисак на мањине које такође напуштају Хрватску, оснива се Омладинска мрежа Срба чије вођство чине млади људи и која има иницјативу да се промени неповољна ситуација у Хрватској. Разговарали смо са водитељима Мреже Јеленом Несторовић и Мирком Сужњевићем.

Omladinska_mreza2

 

Зашто сте основали Омладинску мрежу?

Омладинска мрежа основана је првенствено ради активирања младих на разним пољима културе, политике, екононије, али и ради информисања о мањинским правима, могућностима за запошљавање и напредовање у друштву. Осим тога, наш програм укључивања младих у живот и програме заједнице има вишеструки значај јер се ствара добра база младих који ће једног дана преузети све важније функције у заједници.

Који су ваши главни циљеви?

Наш главни циљ је учинити омладину релевантним и незаобилазним фактором у развоју и унапријеђивању друштва и српске заједнице у Хрватској. Осим тога, ми активно промовирамо рад српских институција, најављујемо културне, економске и просвјетне догађаје у српској заједници у Хрватској у које би се могли укључити и наши млади.

Ко су чланови, а ко водитељи Омладинске мреже и каква јој је структура?

Чланови Мреже су млади, тренутно од 15 до 40 година, иако добне границе нису строго дефиниране, а међу њима су ученици, студенти, али и они који већ имају радни однос. Врло је важно рећи да су чланови заинтересирани за рад на унапријеђењу положаја младих и мањина. Мрежа је тренутно у поступку формирања мањих тимова диљем Хрватске, који за сада укључује Карловац, Шибеник и Вуковар, а овим путем позивамо све младе да нам се придруже како би проширили рад Мреже. Радни тим Омладинске Мреже састоји се од осам људи који су већином студенти: Немања Мусулин, Сања Ранић, Милијана Ножинић, Алекдандра Осман, Ђурђа Врљевић Шарић, Горан Винчић и главни иницијатори Мирко Сужњевић и Јелена Несторовић. Радни тим Мреже је волонтерски док СНВ пружа логистичку подршку и подршку разним пројектима које Мрежа ради.

Је ли то захтеван посао, скупљање младих и формирање Мреже?

То је веома захтјеван и изазован посао и укључује систематски рад, али опет није га немогуће извести. Постоји много заинтересираних и квалитетних људи, само су дисперзирани и немају довољно подршке из своје околине.

На који начин сте осмислили своје деловање и како ћете своје потенцијале и ресурсе ставити у функцију и развоја Мреже и друштва?

Наше основне поставке за дјеловање тиче се запошљавања, студирања, јачања српске заједнице у Хрватској и изградња суживота и мира. Потенцијале и ресурсе већ стављамо на располагање тако што волонтирамо и на тај начин покушавамо искористити своја знања и контакте да бисмо нешто направили.

Где видите младе у данашњем друштву, посебно младе припаднике српске мањинске заједнице?

Уколико ти млади успију постати свјесни себе и своје околине видимо их као покретаче позитивних промјена које су нам нужне и као градитеље бољег живота за све грађане наше земље.

Како можете додатно промововисати, оснаживати и градити српске институције у Хрватској?

Једна од наших главних активности је управо промоција њиховог рада, а пројекти попут путовања у Београд и Нови Сад, који нас очекује почетком априла, а којем су финанцијски и на друге начине помогле све највеће српске институције, служе томе да их зближимо и покажемо да је сурадња и међусобно уважавање најбољи пут којем би сви требали ићи.

Да подсетимо, Мрежа је замишљена као сервис српске заједнице који би размјеном корисних и практичних информација помагао омладини и институцијама у остваривању њихових жеља, амбиција, потреба, тежњи и слично. Начини постизања описаних циљева су међусобна комуникација и ажурност. Администратори Мреже се могу контактирати у свако вријеме путем порука, позива, е-маила, поште или особним доласком у Српско народно вијеће (Гајева 7, 10 000 Загреб, сваког радног дана 9-17х)

 

Check Also

Глумци представили игру за децу која подстиче учење српског језика и културе

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон примио је глумце …