srlaten

Умрежени на порталу и за учење ћирилице

Извор: Данас

Информације о нашим људима у свету, о том највреднијем ресурсу земље, готово да не постоје. Поготово обједињене. Раније је и Министарство за дијаспору обмањивало јавност о броју Срба у свету, о базама података које поседује, о српским организацијама. Све је то било у најмању руку нетачно. Та пракса се више не сме настављати. Канцеларија је наследила једну базу података, која је добрим делом била нетачна и неупотребљива. Да је срећа, могли смо данас имати интерактивну комуникацију са стотинак хиљада наших људи у свету и замислите шта би то значило за државу, каже у разговору за Данас Александар Влајковић, заменик директора Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Он истиче да прилагођавање „времену интернета“ може донети неслућене користи.

AV-Bundestagu

У јавности се често износе различите цифре о броју Срба у свету и броју српских организација. Шта је најприближније истини?

– Број Срба у свету је поштапалица за оне који причају о дијаспори, а немају шта да кажу. Они кажу да у дијаспори живи 3, па 3 и по, затим 5, па 5 и по милиона Срба. Што се тиче српских организација у свету и тога да постоји преко 2.000 организација, све те приче су неозбиљне. Нажалост и то су непроверене приче, јер ми у Канцеларији имамо само стотинак регистрованих, од којих већину чине оне састављене од неколико људи или само једног човека. А озбиљније српске организације у свету могу се на прсте набројати. Једини прави стожер окупљања Срба у свету је српска црква…

Шта иначе сматрате највећим проблемом српског расејања?

– У прошлости, у европским земљама имали смо допунску наставу на матерњем језику, учило се оно најзначајније и најважније. Нажалост, данас смо у тој мери осиромашили да допунска настава представља кап у мору потреба. Држава нема могућности да финансира ни постојећи број наставника.

Предлажете решење?

– У времену које долази, интернет и друштвене мреже имаће доминантан значај. Међутим, није довољно само имати веб-сајт и електронску адресу. То су средства за личну комуникацију и мање друштвене групе. Ми се сада задовољавамо том лажом и посетама занемарљивог броја људи. За озбиљан рад, иза кога стоји држава, потребно је створити техничке услове за то. Потребно је створити техничку платформу са порталом „Сербиа онлине“, посредством којих бисмо развили све оно што желимо.

Реч је о…

– …техничкој платформи која ће омогућити истовремени приступ у почетку 30.000 корисника, а дневно и неколико стотина хиљада, омогућиће и организовање допунске наставе на српском језику и учење српског језика као страног језика и учење првих слова – ћирилице и латинице у сваком времену. Јер, ако није могућ приступ када корисник то жели, он ће се тешко опредељивати за такво учење. Наравно то подразумева и добро осмишљене програм и маркетинг за спровођење једне такве акције од историјског значаја за будућност младих.

Имате ли подршку институција и колико ће све да кошта?[blockquote_right] О саговорнику

Александар Влајковић је дугогодишњи уредник РТС који се годинама бавио нашим људима у свету и сматра се једним од најбољих познавалаца прилика у нашем расејању. У својим ауторским ТВ емисијама „Срби у свету“ представио је преко хиљаду и по најистакнутијих представника српске заједнице из многих земаља са разних страна света. Предводећи невладине организације, био је организатор највећих и најорганизованијих скупова на којима су се окупљали наши људи из дијаспоре, посебно привредници. [/blockquote_right] – За тај пројекат окупили смо најстручније људе са ових простора и за то добили подршку председника Одбора за просвету и Одбора за дијаспору Скупштине Србије. Предложили смо да ту радну групу конституише Министарство просвете и да се крене у тај процес од историјског значаја. Нажалост, бивши министар просвете, верујем због великих обавеза, месецима није стизао да се позабави тим проблемом. Верујем да ћемо сада од новог министра просвете за то добити подршку. Тим пре јер за то нису потребна додатна средства. Постоји могућност да се остваре и огромне уштеде на другој страни, јер смо предложили, а Скупштина Србије прихватила, одређене измене у трошењу средстава којим ће се уштедети стотине хиљада евра.

Да ли се платформа своди на образовање?

– Платформа ће омогућити комуникацију и у оном ширем смислу. Омогућиће да дијаспора, а и цео свет, има Србију на длану. Све релевантне информације које се тичу Србије биће на једном месту. Ви сада морате да лутате и тражите оно што желите и да изгубите огромно време. Чак и добро упућени некад тешко могу да пронађу оно што желе. Наши људи из расејања моћи ће посредством наше платформе да прате, и то бесплатно, све телевизијске и радијске програме, да читају нашу штампу, да пронађу све релевантне информације о Србији. Пословни људи моћи ће да се информишу о српској привреди и могућностима сарадње и инвестирања… Дијаспора из целог света биће присутна на том порталу. Омогућићемо интерактивну комуникацију и бићемо умрежени. И оно што је можда и најважније посредством портала моћи ће да се прати допунска настава на српском језику, да се учи српски као страни језик, латиница и ћирилица и још много тога.

Check Also

Позив Србима који имају непокретности у Федерацији БиХ

Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове БиХ објавила је 29. маја јавни позив грађанима …