srlaten

УНС посетио православну гимназију у Загребу и разговарао о усавршавању ђака за новинарство

У Српској православној општој гимназији „Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу наставу у четири разреда похађа 63 ђака. Четири разреда јесу и четири различите генерације, један разред окупља прваке, други другаке…

protojerej-stavrophor_slobodan_lalic

Из простране, модерне зграде, која се налази на једном од загребачких узвишења пружа се леп поглед на град који ђаци такође имају док седе и раде у добро опремљеном простору учионице за хемију.
Зграда гимназије изграђена је на земљишту које је цркви завештао Ђуро Авировић крајем XИX века.
Из разговора са директором гимназије, протојерејом ставрофором Слободаном Лалићем, генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић сазнао је да гимназија има 15, 16 наставника, да нема насиља у школи, тако да је привлачна и родитељима ђака несрпске националности. Школа је приватна, али њени ђаци не плаћају школарину.
„Ми смо као школа отворени. Било је ђака из Албаније, Мађарске, има Хрвата. Међу ђацима више је девојака него младића. Из осам генерација, односно, од око 150 ђака колико ју је до сада завршило, свега пет или шест их је уписало теологију у Београду“, рекао је Лалић који је рекао да половину професора чине Срби, а да су остали других нација, вероисповести или неопредељени.

Школа се финансира делом из средстава хрватског Министарства науке, образовања и спорта, које плаћа половину трошкова, односно плате запослених, а Српска православна црква, која је оснивач школе, плаћа другу половину трошкова потребних за одржавање школе и смештај ђака у интернатима.

Веронаука је обавезан предмет, један час недељно.

Директору ове загребачке гимназије представљени су курсеви за стицање новинарских знања и вештина у организацији УНС-а и посебне предности организовања наставе на даљину.
„У сарадњи са Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону организујемо једном годишње, пред Сајам књига, окупљање наших новинара који живе и раде у иностранству. Једна од пројектних активности је и организовање студијског боравка и праксе у београдским редакцијама за наше новинаре из региона и дијаспоре“, представио је неке од активности УНС-а Брајовић.
„Наше Школе веб новинарства и Новинарска школа могу да се похађају на даљину. Позивамо заинтересоване ђаке да се пријаве и УНС ће стипендирати једног или двоје ђака годишње, који би стицали знања и могли да раде на унапређењу веб презентација школе и новинарске секције“, рекао је Брајовић

У посети загребачкој гимназији била је и Шеф образовног центра УНС-а Драгана Бјелица која је говорила о могућностима гостовања познатих српских новинара у новинарској секцији православне гимназије.

Госте из УНС-а поздравио је и митрополит загребачко-љубљански Порфирије.
За школску библиотеку представници УНС-а донели су и четири своја издања: „Хронику Удружења новинара Србије 1941. – 2006. године“ Милета Недељковића, зборник радова “Димитрије Давидовић – Вечити савременик 1789 – 2009”, објављен поводом 220. годишњице рођења овог првог европски образованог новинара и првог издавача новина међу Србима, зборник радова „Лаза Костић – визионар“ и „Дражесни КГБ јави се“, новинара Милана Петровића и Драгослава Симића.

Извор: УНС

Check Also

Срби у региону и дијаспори и ове године подржани од матице

У суботу, 20.11.2021. године, у Прес центру Удружења новинара Србије одржана је конференција о значају …