srlaten

Уручење Златне значке и Повеље КПЗС у Торонту

У просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Торонту, током пригодне свечаности, уручене су награда ,,Златна значка“ Културно-просветне заједнице Србије (КПЗС), Жарку Брестовцу, председнику СНА и ,,Повеља“ КПЗС Српској националној академији, коју је у име те српске институције у Торонту примила Гордана Лаковић, генерални секретар СНА.

Свечаност је уприличена у заједничкој организацији са Српском националном академијом (СНА) у Торонту. Догађају су присуствовали многи значајни представници српске дијаспоре, који су на било који начин везани за културно, просветно, књижевно, песничко и ликовно стваралаштво, као и свештеник у цркви Светог Саве Епархије Канадске, отац Владимир Вранић, у чијој се парохији и налази Генерални конзулат.

Као посебан гост, ,,Златну значку“ и ,,Повељу“, уручио је Живорад Ајдачић, генерални секретар КПЗС, који је у свом излагању подвукао значај додељивања ових признања КПЗС члановима српске дијаспоре широм света и посебно истакао улогу и дело Српске националне академије у Торонту.

У образложењу предлога за додељивање ,,Златне значке“ КПЗС, наведено је да је Жарко Брестовац, од избора за председника Управе СНА, сва своја настојања уложио на поновно отварање СНА према ширем кругу стваралаца, који су посвећени стваралаштву и култури у мултиетничкој заједници у Торонту. Такође, наведено је да Ж. Брестовац обновио зграду СНА у Торонту, а потом се посветио њеним организационим проблемима.

У вези са додељивањем ,,Повеље“ КПЗС Српској националној академији, наведено је да је ова институција свих протеклих скоро четрдесет година свог рада и постојања, била јединствено духовно и национално место окупљања српске дијаспоре у Канади. Такође, истакнуто је да је СНА као културно-просветни центар веома значајан јер у њему млађи нараштаји у дијаспори могу да стекну поуке из културног наслеђа средине из које потичу.

Пројекат ,,Признање Златна значка КПЗС“ подржан је од стране Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Check Also

У Новом Саду отворена Канцеларија за правну помоћ Србима из Федерације БиХ

У Новом Саду данас је отворена Канцеларија за правну помоћ Србима који имају имовину у …