srlaten

Ускоро амбасада Србије у Емиратима

„Отварање амбасаде Србије у Уједињеним Арапским Емиратима је у току. Сређује се будућа зграда амбасаде, праве се уговори, и у процесу је обезбеђивање техничке подршке и једне и друге стране, како би конзуларни послови неометано функционисали, одмах по отварању српског дипломатско конзуларног представништва“, саопштила је Маја Ћорац, портпаролка Министарства спољних послова, поводом бројних упита наших држављана који живе и раде у Емиратима.

Она је додала да још није одређен амбасадор и да се трага за најбољим решењем, јер је место амбасадора Србије у УАЕ врло захтевно, пре свега због бројних држављана Србије који живе и раде у Емиратима, али и због економских планова Србије.

[blockquote_right]Преко Каира до Абу Дабија

Република Србија и Уједињени Арапски Емирати успоставили су дипломатске односе 21. марта 2007. године. УАЕ су федерација седам емирата, формирана 1971. године, уједињењем Абу Дабија, Дубајиа, Шарџе, Рас ул Хајме, Фуџерје, Аџмана и Ум ул Куваина. На челу се налази председник, који је уједно и владар Абу Дабија. Дипломатски односи Београда и Абу Дабија функционисали су на нерезиденцијалној основи, преко Амбасаде РС у Каиру.[/blockquote_right]

„Осим амбасадора, који добро говори арапски језик, на дужност би требало да ступе и двоје дипломата, који би такође требало да владају локалним језиком. Сви држављани Србије којима је потребан сервис српске амбасаде, послове обављају, најчешће у амабасади Србије у Каиру и Кувајту. Повремено, по Споразуму о пружању помоћи у конзуларним пословима, конзуларне услуге српским држављанима пружа и амбасада Босне и Херцеговине у УАЕ“, изјавила је Ћорац.

Одлука о отварању Амбасаде Републике Србије у Уједињеним Арапским Емиратима, донета на седници владе од 4. фебруара, резултат је заједничке визије Београда и Абу Дабија о потреби јачања међусобних веза, политичке и пре свега економске сарадње.

Република Србија и Уједињени Арапски Емирати препознали су потенцијале развоја економских односа и у плану су значајни инвестициони пројекти, посебно у области пољопривредне и прехрамбене индустрије, као и у војно-економској сарадњи.

Срби који живе у Уједињеним Арапским Емиратима су још у мају 2012 године покренули петицију којом су тражили отварање дипломатског представништва Србије у овој земљи. ФБ група преко које је петиција дистрибуирана Дубаи Сербс сада има око 1400 чланова. У Емиратима, Дубаију и Абу Дабију живи око 5000 Срба, мада процене сежу и до 15000 људи који са нашег простора. Само 800 Срба ради за Емиратес авио компанију, а минимум 300 ради за Етихад авио компанију. У Емиратима се налази и велики број младих, високо образованих људи: инжењера, дизајнера, хотелијера, али и велики број радника осталих профила, посебно из домена услужних делатности и грађевинарства.

Check Also

Гујон са студентима на прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Студентском граду

Од раног јутра студенти из Београда обележили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе. …