srlaten

Ускоро почиње нова школска година у већини кантона

извор: Франкфуртске вести

Нова школска година у швајцарским школама у већини кантона креће од 12. августа у осталим недељу дана касније, а допунска настава на српском језику почиње такође недељу дана касније (тачније од 19. августа) од почетка редовне швајцарске школе.

foto: novosti.rs

[blockquote_left] Контакт

Председник актива наставника од ове школске године је професор разредне наставе Јасмина Делић, којој родитељи могу да се обрате за сва питања у вези наставе на српском језику у Швајцарској. Број телефона Јамине Делић је: 076/712 92 52 [/blockquote_left]

Међу првима допунска настава на српском језику креће у кантонима Базел, Базел, Берн, Ст. Гален, Аргау, Гларусу, Обервалду, Шафхаузену,Швицу, Солотурну и Тургау. Допунску наставу на српском језику у иностранству одрганизује Министраство просвете , науке и технолошког развоја, Републике Србије, а у Швајцарској наставу ће изводити 15 редовних наставника и неколико хонорарних.

Швајцарска традиционално има највећи број ученика, а српски језик ученици изучавају по посебном плану и програму за основно образовање и васпитање у иностранству и то предмете: српски језик, Моја отаџбина Србија и основе културе српског језика.

Посебан програм основног образовања и васпитања у иностранству реализује се на три узрасна нивоа: млађем (први, други и трећи разред) средњем (четврти, пети и шести разред) и старијем (седми и осми разред) са фондом од 105 до 114 часова годишње за сваки предмет. На крају сваке године ђацима се уписују оцене у ђачке књижице, а дају им се и потврде за швајцарске школе где им се уписују оцене из похађња матрењег језика. Редовним похађањем допунске наставе на српском језику, свих осам година, ученици добијају сведочанства о завршеном осмогодишњем школовању и са тим документом могу да наставе школовање у Србији.

За наставно особље Министарство просвете, науке и технолошког развоја обезбеђује дневнике рада у којима они воде комплетну евиденцију о ученицима. – Ове године смо расписали конкурс за нове наставнике за рад у иностранству. Изабрани су најбољи наставници њих 28. за све земље где Министраство организује допунску наставу на српском језику, од тога 11нових настваника
долази у Швајцарску која већ традиционало има највише ђака. Позивам насе драге родитеље ученика који још не похађају наставу на српском језику да их упишу, да им деца науче матерњи језик, да се међусобно упознају и друже – рекла је координатор допунске настве на српском језику за Европу Александра Радовић.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …