srlaten

Ускоро Повеља о српском културном простору

Извор: Министарство културе и информисања РС

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић примио је 1. фебруара 2019. године званичну делегацију Републике Српске на челу са министарком просвете и културе Наталијом Тривић.

Централна тема овог билатералног састанка била је најава потписивања Повеље о српском културном простору, документа који ће дати смернице јединственој политици српског народа, као и даљa реализација Меморандума из области културе између два Министарства, потписаног за период од 2017. до 2021. године.

Двоје министара сложили су се да је сарадња у области културе између Републике Србије и Републике Српске на изузетно високом нивоу, и по свом обиму и по квалитету сарадње. Вукосављевић и Тривић констатовали су да има још простора за интензивирање односа, првенствено око заједничких наступа на међународним сајмовима књига и јачању сарадње установа културе.

На основу Меморандума, Министарство културе и информисања Републике Србије иницирало је сарадњу у области дигитализације културног наслеђа, чиме је обезбеђена интероперабилност информационих система Републике Србије и Републике Српске са циљем да културно наслеђе српског народа буде доступно стручној и широј јавности, као и да на одговарајући начин буде презентовано и документовано.

Током разговора наведен је добар пример успешне културне сарадње Народног позоришта из Београда које већ дуги низ година организује програме поводом прославе -Дана Републике Српске- у Србији у сарадњи са представништвом Републике Српске у Београду, а постигнут је и договор о повратној манифестацији – Дани Републике Србије- у Републици Српској.

Један од закључака састанка две делегације представља потврђен наставак сарадње између националних установа културе на свим нивоима, било да је реч о гостовању позоришних трупа, музичких ансамбала и музејских поставки. Установе културе под ингеренцијом Републике Србије наставиће са реализацијом заједничких пројеката са установама из Републике Српске на подручјима заштите културног и природног наслеђа, конзервације и дигитализације.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …