srlaten

Успешна година за српску заједницу у Бечу

Извор: dijaspora.tv

Традиционална новогодишња вечера, коју поводом православне Нове године организује Заједница српских клубова у Бечу, окупила је госте који су у протеклој години остварили добру сарадњу и резултате на пољу интеграције, културе и спорта. Овом приликом додељена су и признања најуспешнијим клубовима, појединцима и институцијама, које су у значајној мери допринеле раду Заједнице у 2015. години.

borislav kapetanovic

Заједница српских клубова у Бечу је у раскошној сали “Хаус дес Спортс”, организовала традиционалну прославу Српске нове године, на коју су позвани чланови бројних клубова у Бечу, српски бизнисмени и дипломате као и представници аустријских институција.

Како је међу званицама био велики број Аустријанаца, у протоколарном делу вечери представљена је традиција прослављања Божића и Нове године по Јулијанском календару.
Председник Заједнице српских клубова у Бечу, Борислав Капетановић, поздрављајући присутне госте, подсетио је на активности Заједнице у минулој 2015. години, оценивши да су ова кровна организација и клубови чланице остварили низ успешних пројеката и манифестација. Такође су представљени и циљеви за 2016. годину са надом да ће ово бити још једна успешна година за Заједницу, која ове године прославља 45 година постојања.

Ово је уједно била и прилика да се Заједница захвали институцијама, организацијама, фирмама и медијима које су у протеклој години помогли реализацију низ значајних пројеката.
У знак захвалности за партнерски однос који је остварен у протеклој години – златну плакету добио је Град Беч и градоначелник Др Михаел Хојпл, који је на жалост био спречен да лично присуствује. Делегација Заједнице ће у наредном периоду посетити градоначелника и лично му уручити признање.

bec proslava

Иако су сви клубови били вредни и напредни, ове године награђено је друштво КУД Борислав Бора Станковић , које постоји само две године, а успело је да окупи више од 400 чланова, као и да у прошлој години обезбеди нове просторије у 15. бечком округу. Награду је у име клуба примио председник Горан Марковић.

Као појединац, златну плакету примила је Весна Димитријевић дугогодишња новинарка и уредница портала дијаспора.тв. Она је и председница Дијаспора Медиа удружења и већ више од деценије пружа несебичну подршку нашим људима у дијаспори, како у медијском смислу, тако и у осталим сферама.

Новогодишњој вечери су присуствовали министри саветници у Амбасади Србије у Аустрији Горан Брадић и Итана Павичевић, у име града Беча господин Курт Стирценбергер, Амбасадор Босне и Херцеговине у Аустрији Томислав Леко, председник Савеза Срба у Аустрији Зоран Алексић, представници аустријских политичких партија, полиције и многи други.

Програм је водила Ирена Марковић, а за уметнички део програма побринули су се Маг. Игор Глигоров, Александар Мишковић студент класичне музике у Бечу и Јелена Николић која је отпевала неколико изворних српски песама. Њима се придружила и Катарина Ковачевић победница последњег серијала такмичења “Ја имам таленат“, која тренутно студира у Бечу.

Сањи Јовановић из друштва Карађорђе, честитан је рођендан уз пригодан букет цвећа. Наравно, гостима је послужена богата вечера, сачињена од српских специјалитета у којима су подједнако уживали сви гости.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …