srlaten

Успешно окончан пројекат ,,Језиковање“ у Монтреалу

У циљу очувања језичког идентитета Срба који живе у Монтреалу у Канади, школа „Свети Сава” и библиотека „Стеван Јорговић” удруженим снагама организовале су од септембра 2019. до фебруара 2020. године интензивни, интерактивни програм за учење српског језика и ћириличног писма „Језиковање”. Програм („ковање језика”) је намењен деци, омладини, али и свима онима који желе да науче ћирилицу и освеже знање српског језика.

Укупно је у току пројекта oдржано 15 радионица на којима су деца научила свих 30 слова ћирилице. Из недеље у недељу, деца су се дружила са глумцима, професорима језика, писцима, сликарима, графичким дизајнерима, научницима, пилотима, васпитачима, докторима, учитељима, библиотекарима, који су им кроз различите приступе приближили српски језик и научили их по два ћирилична слова. Сваки час пратила су интересантна вежбања повезана са професијом предавача.

Програм се показао као веома успешан, узевши у обзир број полазника који је оборио рекорд до сада уписане деце у нашу школу, и што је још важније, број се није осипао током хладне, канадске зиме, као претходних година. Оно по чему се програм „Језиковање“ издваја јесте приступ који у обзир узима латинично предзнање полазника програма. Велика већина деце већ зна латинично писмо будући да су у Квебеку два званична језика француски и енглески. Савет родитеља упоредио је програм “Језиковање” са култном образовном ТВ серијом “Коцка, коцка, коцкица”.

Након мартовског распуста школа наставља са радом наредних пет седмица. Фокус наставе биће на савладавању читања.

У оквиру „Језиковања“ одржане су и три радионице под називом: „Научи како да представиш своју изузетност“ на којима су полазници учили како да оставе најбољи утисак на саговорника, да импресинорају слушаоце и посматраче током интервјуа, презентације пројекта и сл. Предавач је била дипломирана глумица Валентина Тина Миливојевић.

Пројекат ,,Језиковање“ подржан је од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону путем конкурса за суфинансирање пројеката 2019.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …