srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Уставни суд о Статуту Вуковара

Влада Републике Хрватске поднела je Уставном суду захтев за оцену уставности Статута града Вуковара који је недавно промењен на иницијативу већине одборника града Вуковара.

reg-VUKOVAR a

Градско веће Вуковара изменило је Статут Града Вуковара којим се подручје Вуковара проглашава местом посебног пијетета према жртвама Домовинског рата, а измењен је и члан о службеном језику и писму. Службени језик остаје хрватски, а писмо латинично.

Веће српске националне мањине у граду Вуковару поднело је због тога захтев Министарству управе да спроведе надзор законитости наведене Статутарне одлуке, да обустави њену примену као и да без одлагања предложи Влади да пред Уставним судом Републике Хрватске покрене поступак за оцену сагласности исте са Уставом РХ, Уставним законом о правима националних мањина и Законом о употреби јeзика и писма националних мањина.

Министарство управе је донело одлуку којом се обуставља примена Статутарне одлуке о изменама и допунама статута града Вуковара и предложило Влади подношење захтева Уставном суду за оцену сагласности са Уставом и поменутим законима.

Check Also

Арно Гујон са Србима из Хрватске за Бадњи дан и Божић

В.д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и народни …