srlaten

Устоличен епископ средњоевропски

Устоличен Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски господине Сергије у манастриру Химелстир у Хилдесхајму.

извор: СПЦ
извор: СПЦ

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј увео је 7. септембра 2014. године на светој архијерејској Литургији у манастиру Успења Пресвете Богородице у Химелстиру, Преосвећеног г. Сергија, у трон Епископа средњоевропских.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић присуствовао је устоличењу Његовог Преосвештенства Епископа средњоевропског господина Сергија у манастиру Химелстир у Хилдесхајму.

Свечаној литургији, присуствовали су још и потпредседник Парламента Доње Саксоније Клаус-Петер Бахман, те црквени великодостојници католичке и евангелистичке цркве.

Говор првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на устоличењу епископа средњоевропског Сергија које је одржано у манастиру Химелстир у Хилдесхајму:

„Ваша светости, Ваша црквена Преосвештенства, поштована господо градоначелници, поштовани црквени великодостојници, даме и господо,

Велика ми је част да Вам се, у име Владе Републике Србије, обратим овим изузетним поводом, свечаним устоличењем Његовог Преосвештенства Епископа средњоевропског господина Сергија.

Овај чин има посебан значај за Српску православну цркву и српске грађане у Савезној Републици Немачкој, јер је Српска православна црква један од најзначајнијих стожера и центара окупљања наше дијаспоре у Немачкој. Немерљив је допринос и значај Српске православне цркве за очување националног и духовног идентитета наших грађана у Немачкој. Подсетићу вас да је дијаспора важан фактор и за унапређење и развој билатералних односа између Републике Србије и Савезне Републике Немачке.

Познато је да је Намачка један од наших најзначајнијих политичких и економских партнера. Наши односи су унапређени, карактерише их интензивна сарадња на свим пољима и дијалог на високом нивоу, и крећу се узлазном линијом.

Савезна Република Немачка је и једна од најважнијих чланица Европске уније, са значајним утицајем на наше европске интеграције – и на том плану видим позитивне помаке. Земља у којој живите гарантује поштовање свих људских права, међу њима и право на слободу вероисповести, што је за Српску православну цркву и њене вернике од великог значаја. Присуство овом свечаном чину бискупа Католичке цркве, представника Евангелистичке цркве, митрополита Грчке православне цркве Августинуса, видим управо као знак те слободе и слоге, која постаје све значајнија за будућност људи.

Желео бих посебно да укажем на један растући проблем – губљење националног идентитета наше дијаспоре. С једне стране, наши грађани су добро интегрисани у немачко друштво и, несумњиво, заједница су која доприноси развоју друштва и земље у којој живе.

Са друге стране, постоји бојазан од губитка нашег националног идентитета. Управо у овој области видим и улогу Српске православне цркве, која, поред званичних институција Републике Србије, доприноси очувању националног идентитета и његовој манифестацији на добробит и матице и земље у којој наши грађани живе.

Дозволите ми, Ваше црквено Преосвештенство господине Сергије, да Вам, у име Владе Републике Србије и у своје лично име, пожелим да, уз божју помоћ, остварите све планове које имате као епископ Српске православне цркве у Немачкој и да, са вером у Бога, предводите вернике на добробит Цркве и њих самих.“

Говор Његовог Преосвештенства Епископа средњоевропског господина Сергија на немачком језику можете прочитати овде

Епископ средњоевропски г. Сергије извор: СПЦ
Епископ средњоевропски г. Сергије
извор: СПЦ

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …