srlaten

Усвојен Закон о употреби српског језика на Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Скупштина Србије и Народна скупштина Републике Српске усвојиле су данас, на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма са циљем неговања нашег језика и писма, културних и традиционалних вредности, као и подстицања ширења употребе ћириличког писма у јавном животу.

„Ово ће бити важан корак напред не само у неговању ћирилице, већ и снажна потврда нераскидивих веза и заједничке политике Србије и Републике Српске“, рекла је потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Циљ доношења овог Закона је неговање српског језика и ћириличког писма, културних и традиционалних вредности, подстицања шире употребе ћириличког писма у јавном животу, имајући у виду њен значај.

Гојковић је напоменула да је чињеница да постоје глобални токови на које јако тешко можемо да утичемо, али је исто тако јасно да претходних деценија није постојала ни политичка воља да се ћирилично писмо на прави начин вреднује и установе адекватне мере заштите.

Извор: Министарство културе и информисања Републике Србије

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …