srlaten

Усвојена резолуција о правима националних мањина

Србија очекује да сва права припадника српске националне мањине у другим земљама буду у пуној мери поштована у складу са стандардима Савета Европе, укључујући и питање права на коришћење матерњег језика и писма.

savet-evrope

Посланици Парламентарне скупштине Савета Европе усвојили су резолуцију и препоруке о ситуацији и правима националних мањина у Европи.

Како се наводи у саопштењу Народне Скупштине Србије, известилац на ову тему био је Ференц Калмар (Маћарска, ЕПП), који је током израде извештаја и резолуције боравио у Србији, при чему се захвалио српском парламенту на добро организованој посети.

„У пленарној дебати истакнуто је да заштита националних мањина мора да остане високо мећу приоритетима и упућен позив да се постигне јединство кроз различитости, како унутар, тако и мећу државама“, наводи се у саопштењу.

У расправи на ову тему учествовале су Александра Ћуровић, шеф српске делегације и Елвира Ковач, која је и поднела предлог за расправу о овој теми и активно учествовала у дискусији о амандманима.

Ћуровић је рекла да су извештај и резолуција значајни за нас јер уважавају и препоручују нашу добру праксу поштовања колективних права националних мањина у целој Европи.

„Србија је чврсто опредељена за унапрећење положаја националних мањина на својој територији, у сарадњи и у складу са препорукама Савета Европе“, рекла је Ћуровић.

Србија, према њеним речима, очекује да сва права припадника српске националне мањине у другим земљама буду у пуној мери поштована у складу са стандардима Савета Европе, укључујући и питање права на коришћење матерњег језика и писма.

У излагању је указала и на тешкоће у остваривању права на коришћење српског језика у Хрватској и погубност евентуалног одржавања референдума о повећавању прага на 50 одсто за службену употребу језика мањина.

Check Also

Гујон са младим спортистима из региона и дијаспоре на кампу „Србија те зове“ у Београду

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон посетио је данас …