srlaten

Васкрс јунака из Великог рата

Извор: пиротскевести

У Културном центру Србије у Паризу 22. октобра је отворена изложба “Албум сећања на наше претке из Првог светског рата” на којој су представљени портрети славних српских ратника из Великог рата који су због свог чојства и јунаштва ушли у легенду. Њихови подвизи се и данас изучавају на војним академијама широм света. Међу ратницима чији су портрети представљени данас у Паризу су и два Пироћанца, Љубомир Спасић, који је учествовао у свим ратовима од 1912. до 1918. и Александар Манчић, из села Дојкинци, чији је потомак- чукун-унук Иван Манчић присуствовао отварању изложбе у Паризу.

veliki rat, pariz
Изложбу је свечано отворио амбасадор Србије у Паризу Рајко Ристић. Отварању су присуствовали и генерални конзул Србије у Паризу Нина Величковић, конзул Наташа Божовић, војни аташе пуковник Зоран Рашета, представник Епархије заподноевропске свештеник Славиша Шањић, председник Удружења Срба у Француској Ромео Милошевић, председник Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. Краљ Петар И Владан Стефановић, носач заставе Србије у Удружењу Савеза Срба Француске Петар Петровић, један од највећих француских филозофа данас Жан Пјер Фаи и многобројни представници француске заједнице.

-Као један од потомка солунског ратника Александра Манчића из села Дојкинци, била ми је част да на отварању изложбе фотографија из тог периода у Српском културном центру у Паризу носим униформу српског ратника и на фрули одсвирам мелодије које су настале у том периоду – јавља ексклузивно из Париза за Пиротске вести Иван Манчић (на фотографији доле).

Ivan-Mančić-pored-fotografije-njegovog-pretka-Aleksandra-Mančića
Иван Манчић поред фотографије његовог претка Александра Манчића

Погледајте и филм који је овим поводом снимљен.

На отварању изложбе прочитана је и песма “Отаџбина” коју је написао Пироћанац-пешадијски наредник Љубомир Спасић 1917. године и забележио у свом ратном дневнику.

Љубомир Спасић
Љубомир Спасић

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …