srlaten

Вече Српских недељних новина – Неговање традиције сећања

У Српском културном центру у Будимпешти, одржано је традиционално вече Српских недељних новина, гласила српске заједнице у Мађарској, под називом „Пролећна пештанска сусретања“. Манифестација је посвећена неговању сећања на Милована Видаковића, првог српског романописца и Теодора Павловића, оснивача и уредника Сербских народних новина, који је био и секретар Матице српске током њеног полувековног функционисања у Пешти.

Prolecna_susretanja_SSNB_2016

Посетиоце догађаја коме су присуствовали бројни читаоци СНН-а, представници других медија, школских институција, универзитета, чланови и пријатељи редакције и други поклоници српске писане речи, поздравио је главни и одговорни уредник Српских недељних новина др Драган Јаковљевић, који је и водио програм. Он се захвалио свима који су својим доласком подржали напоре које кроз своје програме и акције улаже невелика редакција Српских недељних новина, у циљу неговања традиције сећања. Потом је укратко подсетио на двојицу стваралаца који су, сваки у својој области стварања, оставили снажан печат на српску културу и писменост почетком деветнаестог века у тадашњој Угарској. Др Јаковљевић се осврнуо и на актуелни тренутак српског недељника у Мађарској, који данас баштини традицију коју је започео Теодор Павловић.

У програму је учествовао и новинар Предраг Мандић, члан редакције српског недељника, који је посетиоцима изнео своја занимљива искуства, стечена током дугогодишњег рада у СНН-у и укратко представио друштвену и културну сцену југа Мађарске, где иначе живи и одакле извештава.

О животном путу, стваралаштву и значају дела Милована Видаковића и Теодора Павловића говорио је књижевник и гимназијски професор Драгомир Дујмов, који у СНН-у уређује рубрику за децу и младе, односно област школства. Он је при том изнео низ занимљивих и до сада мало познатих детаља везаних не само за двојицу стваралаца, већ и за ширу друштвену климу која је у њихово време владала међу српским интелектуалцима у Пешти.

На манифестацији „Пролећна пештанска сусретања“ уручена су традиционална признања Српских недељних новина. Победници конкурса за најбољу кратку причу на српском језику Дајани Петровић из Бранковине код Ваљева уручена је награда „Милован Видаковић“, а уредници Програма за дијаспору РТС-а и канала РТС-3 др Татјани Ћитић, признање „Теодор Павловић“, за резултате постигнуте на пољу информисања Срба у расејању.

Специјална гошћа вечери, позната књижевница Весна Капор, одржала је веома надахнуту беседу и указала на значај акција које воде Српске недељне новине, а затим представила део свог новијег стваралаштва. У програму су учествовали и интерпретаторка етно песама из Мађарске Бранка Башић и дуо „Лира поетика“, који такође негује духовну музику.

Детаљније у штампаном издању Српских недељних новина…

Извор: Српске недељне новине Будимпешта

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …