Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Од фебруара нашим грађанима широм света омогућено да постану еГрађани и користе услуге Портала еУправе
24.12.2022   
МАТИЦА   ДИЈАСПОРА   

Данас су први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић потписали Протокол о сарадњи између Министарства спољних послова и Министарства информисања и телекомуникација.

 

Истовремено, Протокол о сарадњи између Министарства спољних послова и Канцеларије за информационе технологије и еУправу су потписали в.д. генералног секретара МСП Сузана Бошковић-Продановић и в.д. директора Канцеларије Милан Латиновић.

 

Захваљујући потписаним протоколима, дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије широм света постају регистрационо тело Канцеларије за ИТ и еУправу тако да сви наши грађани у дијаспори који поседују важећи биометријски документ (личну карту или пасош) могу у дипломатско-конзуларним представништвима постати еГрађани.

 

Само једним одласком у најближе дипломатско-конзуларно представништво добијају се параметри за активацију мобилне апликације ConsentID потпуно бесплатно и тиме се омогућава приступ свим услугама еУправе.

 

Дипломатско-конзуларна представништва почињу са издавањем параметара за електронску идентификацију 1. фебруара 2023. године.

 

Грађани који желе да користе услуге еУправе могу да након активације апликације Consent ID и креирања налога, постану еГрађани. То им пружа могућност да у сваком тренутку, путем мобилног телефона или таблета, обаве преко 500 процедура везаних за најважнија животна дешавања, да у неколико кликова на Порталу еИД обезбеде себи потпис у клауду и потписују документа онлајн, да измире порез на имовину, поднесу захтев за издавање извода из матичних књига, добију га у електронском облику и др.

 

Извор: Сајт МСП

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj