Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Интервју директора Управе Арноа Гујона за Новости
23.01.2023   
ДИРЕКТОР   

"Објективан чланак о стању на Косову и Метохији у страним медијима пре само 15 година било је немогуће добити. Данас у томе успевамо."

 

"Преко моје хуманитарне организације "Солидарност за Косово" извештавамо о ситуацији, организујемо посете за стране новинаре и парламентарце, издајемо књиге, стрипове, часописе и документарце на француском и енглеском, да би свет видео како живе Срби у центру Европе. Србија је на страни истине и правде, ситуација је мало боља него раније, али је негативна пропаганда и даље присутна, јак је проалбански лоби, ипак можемо лакше да се боримо против ње него пре."

 

 

ФОТО / @Танјуг

 

Ово, у данима када на нашу земљу поново расту притисци да се што пре реши статус КиМ, говори директор Управе за дијаспору и Србе у региону Арно Гујон, одговарајући на питање има ли утисак да свет данас другачије види позицију Срба у јужној покрајини.

 

*Како као Француз гледате на план Париза и Берлина који између осталог предвиђа и столицу у УН за тзв. Косово?

 

- Тај план нисам имао прилику да добијем ни да прочитам, а последњих дана се у медијима спомињу разне ставке које он наводно садржи, а о којима не бих да спекулишем сада. Оно што знам и као Француз и као Србин, то је да је Косово у сржи историје, културе и идентитета српског народа. Знам такође да на ту чињеницу нико споља нема утицаја јер то зависи искључиво од осећања које сваки Србин гаји према КиМ. Док је Косово у срцу свакога од нас онда мање бројни, или зашто је ћирилица потиснута? Надам се да ће се најављено отопљавање односа с Хрватском позитивно одразити на положај Срба у тој земљи.

 

Недавно су у Сарајеву нападнута српска деца и родитељи...

 

- Тај напад, у коме је један родитељ убоден ножем, за сваку је осуду. Он је нажалост врх леденог брега мржње који плута нашим регионом и који демонизује српски народ. Насиље никад не почиње убодом ножем или испаљеним метком већ демонизацијом која има за циљ да унапред оправда будуће агресије и злочине. Због те сатанизације, деца од 10 година вичу: "Убиј Србина", а млади хулигани нападају родитеље српских дечака. Ако желимо да решимо проблем насиља чији су Срби жртве, морамо да се супротставимо мржњи која је томе узрок.

 

Ни вас не штеде. На "Твитеру" су вас неки прозвали српским фашистом...

 

- Срби и фашисти не иду у исту реченицу. Срби су се увек борили против фашизма, а једини фашистички пројекат који постоји од Другог светског рата до данас је пројекат велике Албаније. Иронија је да свако ко се супротставља том пројекту и ко помаже Србима, макар и не био Србин, бива прозван да је фашиста. То показује лице тих екстремиста који знају само да етикетирају и цртају мете на челу.

 

Како напредују пројекти у свету са циљем очувања ћирилице и нашег језика?

 

- У претходне две године Управа је, у сарадњи са Министарством просвете, отворила 23 допунске школе српског језика у свету, у које је уписано 1.000 деце. Планирамо отварање 20 нових допунских школа у Јужној и Северној Америци. У њима се деца и друже, умрежавају и тако се чува нит између Србије и њеног народа у расејању. Због тога, сад кад нам је и буџет за регион увећан три пута на предлог председника Александра Вучића, планирамо и да организујемо кампове за децу, током лета. Свако дете, рођено у региону, које није било у Србији моћи ће да је обиђе, борави у њој, упозна се с Београдом. Важно је да се они осећају добродошлима у своју Србију.

 

ВРАТИЛО СЕ 90.000 ЉУДИ

 


Колико се људи из дијаспоре вратило у Србију последњих година?

 

- У првој години ковида, на основу истраживања које је радио програм УН за развој, вратило се око 90.000 људи и први пут да се више њих вратило него што је отишло. Управа ради на томе да Срби у дијаспори сачувају идентитет и културу јер ако то изгубе, губе везу с матицом, а ако не знају језик, никад неће доћи овде да живе. Дијаспора није само економски већ и демографски потенцијал. Верујем да ће се људи све више враћати у Србију јер се развија и самим тим се економски јаз између ње и западних земаља смањује. Поред тога, сачувала је традиционалне вредности, за породице је безбеднији живот у Србији него када сте у предграђу великих градова западне Европе где већина наших људи живи.

 

Који епилог очекујете у БиХ по питању имовине Срба која је угрожена?

 

- У Федерацији БиХ до 1991. године живело је 541.000 Срба, а данас их је око 56.000 на том простору. Право на имовину има око 400.000 расељених и избеглих али, због усклађивања земљишних књига и катастра које се спроводи у Федерацији, постоји ризик да то право изгубе. Због тога смо пре нешто више од годину дана покренули кампању информисања Срба протераних из Федерације о њиховим имовинским правима и то је дуг процес. Тренутни епилог је да се Канцеларији за пружање информација и бесплатне правне помоћи до сада јавило 9.000 људи и да је покренуто исто толико предмета за остваривање имовинских права, којима је обухваћена укупна површина од око 57.000 хектара.

 

Извор: Новости

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj