Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Управа у посети српској заједници у Хрватској
17.12.2022   
РЕГИОН   

Делегација Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, боравила је у посети српској заједници у Хрватској у периоду од 13. до 14. децембра 2022. године. Повод за посету била је прослава 125. годишњице Српског привредног друштва Привредник којој су у главном граду Хрватске присуствовале броје високе званице. 

 

 

На свечаности је уручена плакета за допринос развоју друштва, Њ. С. Патријарху српском Порфирију док су такође поименице прочитана имена свих овогодишњих стипендиста Привредника и публика је била у прилици да погледа документарни филм о развоју и значају друштва али и историји српског народа у овој држави.

 

Сутрадан, у просторијама КПД Просвјета на иницијативу Управе а у сарадњи са амбасадом Републике Србије у Загребу, организован је састанак са лидерима Срба у РХ. Састанку са делегацијом Управе и народним послаником Сањом Лакић присуствовали су Милорад Пуповац, саборски заступник и председник СНВ-а, Борис Милошевић, саборски заступник, Синиша Таталовић, потпредседник СКД Просвјета, Никола Лунић, председник СПД Привредник, Татјана Вукобратовић-Спасојевић, заменик државног тајника у Уреду за стамбено збрињавање, Слободан Лалић, директор православне опште гимназије Катарина Кантакузина Бранковић, Милан Вукелић, шеф сектора за образовање на језику и писму националних мањина у Управи за националне мањине у Министарству просвете, Милан Танкосић, директор Управе за финансијске послове и јавну набаву.

 

Разговарало се о унапређењу комуникације и квалитета културно - образовних програма српске заједнице у Р. Хрватској али и бројним инфраструктурним пројектима који ће у наредном периоду бити реализовани од стране наших сународника. 

 

 

Након састанка, делегација је положила венац на загребачком гробљу Мирогој, на парцели 142, где је за време НДХ, као резултат усташког терора, сахрањено неколико стотина деце са Козаре и поткозарских села, 1942. године.

 

Тим Управе и народна посланица Сања Лакић, су након тога, у просторијама СПД Привредник, поздравили децу из Хрватске Костајнице која су била у посети СКД Просвјета и уручили им пригодне поклоне.

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj