Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
На истом задатку и матица и дијаспора
25.05.2023   
МАТИЦА   ДИЈАСПОРА   ДИРЕКТОР   

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон организовао је 18. маја радни ручак за владике из дијаспоре, који су у Београду присуствовали Сабору Српске православне цркве, и поручио да Управа подржава пројекте СПЦ у дијаспори јер је црква стожер окупљања Срба у расејању и чувар идентитета и вере у дијаспори.

 

"Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону финансира многе пројекте заједно са епархијама и црквено-колским општинама широм света. Даћу вам један пример: ми смо опремили једну учионицу у колеџу Свети Сава у Сиднеју, у Аустралији. Заједно са владиком Андрејем отворили смо четири допунске школе на Малти, заједно са Епархијом западноевропском отворили смо и допунске школе на Тенерифима, заједно финансирамо разна окупљања, догађаје, промоције књига итд...

 

Оно што је битно је да Црква, где год да се налази стуб и стожер окупљања српских заједница у свету", каже Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

 

"Ово је леп, не само гест и чин, него догађај, да се договарамо, да заједнички наступамо, јер и наша држава и наша Црква су на истом пољу. Радимо заједно за добро нашег народа, за очување, како ми то волимо да кажемо, нашег духовног али и националног идентитета. Могу да кажем да се у Чикагу ради на отварању једне школе, ту је активан и Конзулат, и господин конзул у Чикагу, заједно са Црквом и код цркве, јер имамо просторије да отворимо школу, а нарочито да појачамо учење српског језика. Диван је пример истаћи и нагласити да Срби, трећа и четврта генерација су активни у својим црквама. Чињеница је да слабије говоре српски, али су заинтересовани да обнове и уче. Они тамо, који су активни у црквеном животу, су сачували везу са отаџбином, са својом матицом", каже епископ новограчаничко-средњозападноамерички Лонгин.

 

"Тако смо широм Епархије аустријско-швајцарске, Италије и Малте, водили рачуна о томе да отворимо допунске школе, где наша омладина а и наш народ може да допуњује своје знање о свом језику. И то је прави спас за родитеље да могу да пошаљу своју децу у допунске школе српског језика, историје и веронауке. Ми смо срећни што смо са, нарочито Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, и господином Арноом Гујоном, успели да отворимо три школе на Малти, и једну на оближњем острву Гози. Тако имамо четири школе у којима се деца уче нашем језику", рекао је владика Андреј.

 

Извор: РТС 

 

 

 

 

 

 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj