Вест - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Title
Idi na sadržaj
Насловна   ›   Вести   ›   Вест
Гујон: Долазак учесника Свесрпског дечјег сабора у Београд је мелем у тешким данима
26.05.2023   
МАТИЦА   РЕГИОН   ДИЈАСПОРА   

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поздравио је данас учеснике Свесрпског дечјег сабора, који је окупио децу из шест држава - Аустрије, Северне Македоније, Мађарске, Немачке, Румуније и Хрватске и изразио наду да ће пријатељства која стекну у Београду бити разлог више да чешће долазе у Србију.

 

"Ваше присуство мелем је у овим тешким тренуцима, рекао је Арно у Дечјем културном центру Београда, где се у склопу фестивала деце и младих из региона, дијаспоре и Србије од 25. до 28. маја одржава сабор.

 

Гујон је захвалио свим учесницима фестивала што су дошли у Београд, али и њиховим домаћинима из београдске школе Старина Новак.

 

"Хвала и вашим родитељима што су вас пустили да дођете, иако знам да су много бринули због тога. Ипак, Сабор је увек био и остаће синоним за дружење, зато што пријатељства која се рађају у детињству остају урезана у памћење заувек. Нови другари које сте на овом сабору стекли разлог су више да што чешће долазите у Србију јер ово је ваша кућа“, рекао је Гујон, наводи се у саопштењу Управе.

 

 

Међу учесницима Сабора су деца из Аустрије чланови хора "Просвјета". Из Мађарске дошли су ђаци из ОШ "Никола Тесла". Немачку представља Српски културни центар из Офенбаха на Мајни. Румунију Теоретска гимназија "Доситеј Обрадовић". Из Хрватске, су стигла деца из Вуковарско српског певачког друштва "Јавор" - хор "Јаворчићи". Из Македоније чланови КУД-а "Српски вез".

 

Ђаци узраста од 9 до 13 година биће смештени у породицама вршњака из Основне школе "Старина Новак",

 

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону суфинансира Сабор од његовог почетка, од 2018. године.

 

Скуп је отворио министар без портфеља Ђорђе Милићевић, задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором.

 

"Да бисмо напредовали, да бисмо живели у миру, да би имали наду у бољу будућност, потребна нам је слога и јединство. Ова манифестација је управо најбоља слика слоге и јединства. Млади из српске дијаспоре и деца из Србије данас су овде заједно и кроз дружење, песму и игру јачају међусобне везе, развијају осећај припадности и патриотизма" рекао је Милићевић. 

 

Учеснике Сабора примио је данас и председник Народне скупштине Владимир Орлић који је оценио да то што се манифестација организује под покровитељством председника Републике Александра Вучића јасан показатељ подршке коју Србија пружа својој деци широм света.

 

 

 

 

 

 

Министарство спољних послова Републике Србије - Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону © Сва права задржана
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Управа за сарадњу с дијаспором
и Србима у региону
Nazad na sadržaj