srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Видовданска академија у Бечу – сећање које нас чува

извор: Просвјета Аустрија

У свечаној „Сали сусрета“ у шестом бечком округу у уторак 28. јуна, одржана је овогодишња Видовданска академија у Бечу, у организацији одбора Црквене општине Св.Саве и Српског просвјетног и културног Друштва „Просвјета Аустрија“.

Vidovdanska_akademija_Bec_b2016

Овогодишњој Видовданској академији су поред свештенства и бројних гостију, присуствовали и амбасадор Републике Србије у Аустрији Перо Јанковић, војни аташеи Србије и Босне и Херцеговине – Горан Јеремић и Слободан Танасиловић, као и бројни припадници културног и друштвеног живота у Бечу

Vidovdanska_akademija_Bec_c2016Академија је отворена наступом Мешовитог хора Црквене општине, а присутне је бираним речима поздравио Владика аустријско-швајцарски Господин Андреј који је и благословио скуп. „Ситуација српског народа на Косову, друштвена, културна, политичка и национална је тешка, али свуда где има цркве наш народ остаје. Причу о Видовдану треба стално преносити са генерације на генерацију, да би се сећали како су наши преци сачували дух свога народа“ – нагласио је Владика.

Vidovdanska_akademija_Bec_a2016Свештеник Жељко Латиновић из Новог Сада је у својој видовданској беседи подвукао важност Видовданског завета са Србе и истакао потребу да том завету останемо верни.

Vidovdanska_akademija_Bec_d2016Као и ранијих година у програму Видовданске академије учествовао је и “Просвјетин” мали хор, који је дирљиво отпевао сплет Косовских песама и добио велике аплаузе, а звезде вечери били су гости са Косова и Метохије, Косовски божури и Ивана и Јелена Жигон. Програм који су они извели побудио је много емоција међу присутнима и публика је њиховим наступом била искрено одушевљена.

После академије, организована је свечана вечера којој је домаћин био Владика Андреј, на којој су учесници и гости кроз дружење наставили да славе Видовдан. Владика је и ове године искрено похвалио ток и програм академије и топло захвалио организаторима на великом уложеном труду у припреми ове лепе манифестације.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …