srlaten

Видовдан у дијаспори и окружењу

Срби данас славе верски празник Видовдан и обележавају дан Косовског боја 1389, сећање на Кнеза Лазара и косовске јунаке, који су погинули супротстављајући се надмоћној отоманској сили.

Велики српски празник Видовдан обележава се и као Дан дијаспоре и Срба у региону. Наши људи широм света, од Книна до Тирд Лејка у Америци, окупљају се у својим црквама где се служе литургије у част косовским јунацима. Такоође, организују се и културно-уметнички програми, а неретко прослава Видовдана траје и по неколико дана.

Програм Видовданске академије у Македонији су реализовали уметници и омаладинци Српске заједнице у Македонији широм ове државе. Обележавање Видовдана традиционално је започето Турниром у малом фудбалујош 17. јуна. У организацији Тетовског регионалног одбора Српске заједнице у Македонији 26. јуна приређено је Видовданско вече фолклора, на којем је гостовао КУД Свети Сава, а организовано је и добровољно давање крви.

У Храму на Темпелхофу у Берлину, деца српске школе обучена у црвене мајице које су асоцирале на косовске божуре, говорила су текстове јуначких епских песама из Косовског циклуса. Рецитал су отпочели стиховима: „Ој давори ти Косово равно, шта си данас дочекало тужно, да туђини сад по теби суде“.

У Аустрији, Видовдан је обележен свечаним дефилеом на Валдстадиону у Фелдкирх-Гисингену у суботу, а сутра (29. јуна) почеће једна од највећих спортско-културних манифестација Срба у Аустрији, 34. Видовдански спортски сусрети.

У Швајцарској, у Диетикону, наши људи приредили су културно-уметнички програм током којег су скупили приход за угрожено српско становништво на Косову и Метохији.

Check Also

Повезивање институција у кампањи заштите имовинских права Срба у Федерацији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и помоћница директора …