srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Видовданска академија у Бечу

извор: СКПД „Просвјета“

Свечана Видовданска Академија, у организацији СПЦО Беч „Свети Сава“ и СПКД „Просвјета“ Аустрија одржана је под покровитељством Епископа аустријско – швајцарског, италијанско – малтешког и администратора Епархије франкфуртске и све Немачке, господина Андреја.

Овогодишњој свечаној Академији присуствовали су Његова Екселенција Амбасадор Републике Србије у Аустрији Перо Јанковић, шеф Представништва Републике Српске у Бечу, Младен Филиповић, војни аташе Амбасаде Босне и Херцеговине Слободан Танасиловић, свештенсво, наш народ, парохијани све три бечке парохије као и учесници програма, глумци из Београда као и ученици Призренске Богословије.

Програм је почео појањем тропара Светом Кнезу Лазару у извођењу Мешовитог хора Црквене Општине бечке под уметничким руководством Бисерке Васић. Програм је настављен „Песмама са Косова и Метохије“ у извођењу ученика Призренске богословије. Видовданску беседу је казивао Архимандрит Иларион (Лупуловић), игуман Манастира Драганац из Косовског поморавља. Драмским наступом београдски глумци Лепомир Ивковић и Весна Станковић су оживели историјске личности Кнеза Лазара и Књегиње Милице, Вожда Карађорђа и хероине Првог светског рата Милунке Савић.

Посебни утисак на публику су оставили мали хорови СПКД „Просвјета“, као и мали хор Ц.О. бечке са својим дечијим нумерама. Византијски хор је појао две композиције „Прва стихира Преподобној Мати Евгенији на Господи Возвах“ глас 1. и „Кондак Светом Кнезу Лазару“ глас 8. Мешовити хор је појао „Креће се Лађа Француска“ и „Тамо Далеко“. На крају сви учесници су извели националну Химну Боже Правде.

Check Also

Селаковић: Србија и Р. Српска биће нераскидиво везане, мир најважнији

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да су Србија и Република Српска …