srlaten

Видовданска академија у Темишвару

На летњој позорници Културног центра Савеза Срба у Темишвару, 27. јуна, уз обавезу поштовања свих епидемиолошких мера, одржана је свечана Видовданска академија на којој су додељене видовданске повеље и захвалнице заслужним појединцима и организацијама.

Савез Срба у Румунији од 1993. године, за изузетан дугогодишњи допринос и резултате у области промовисања српске заједнице, развијању културних, просветних, духовних и привредних делатности, као и за сарадњу и јачање веза матичне државе са Србима из Румуније, додељује Видовданске повеље и захвалнице, заслужним појединцима или институцијама из Румуније. Између осталих, посебним признањима ССР награђени су: Октавија Неделку, дугогодишњи шеф Одсека за српски језик на универзитету у Букурешту; Ива Окановић, учитељ у пензији; Славица Радосављевић, лекар и хоровођа Српског црквеног хора у Белобрешки; Драган Воштинар, дугогодишњи потпредседник ССР за жупанију Арад; Жива Кокар, вишегодишњи одборник ССР у жупанији Караш-Северин, КУД „Свети Сава“ из Великог Сенмиклуша и други заслужни радницииз области образовања, културе и духовности. Ове године додељена је и Посебна Видовданска повеља Српском националном савјету Црне Горе, за целокупно залагање на очувању права, вере, језика и културе српског народа у Црној Гори. Присутнима су се пригодним речима о обележавању Видовдана и симболике коју овај празник има у српском народу, обратили председник ССР О. Крстић и генерални конзул Владан Тадић.

Видовдан , 28. јуна јуна ове године у манастиру Златица у жупанији Караш Северин, у којој живи око шест хиљада Срба, архијерејску литургију служио јe епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан. Поред бројног народа литургији су присуствовали председник ССР О. Крстић, посланик ССР у румунском парламенту С. Аднађ, председница општине Соколовац О. Гица и генерални конзул Владан Тадић.

Check Also

Повезивање институција у кампањи заштите имовинских права Срба у Федерацији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и помоћница директора …