srlaten

Виртуелни универзитет дијаспоре: будући лидери нације?

Српски доктори наука у свету чине комплексну организацију виртуелног универзитета дијаспоре, а окупљају се у заједници идентитета. Они су неискоришћени потенцијал државе Србије, речено је између осталог на промоцији монографије проф. др Јована Филиповића у београдском Дому омладине.

У Београду је представљена монографија МANAGEMENT OF A DIASPORA VIRTUAL UNIVERSITY AS A COMPLEX ORGANIZATION Serbian Diaspora Virtual University: An Emerging Leadership of a Nation (МЕНАЏМЕНТ ВИРТУEЛНОГ УНИВЕРЗИТЕТА ДИЈАСПОРЕ КАО КОМПЛЕКСНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕВиртуeлни универзитет српске дијаспоре: настајуће лидерство једне нације), аутора др Јована Филиповића, редовног професора Факултета организационих наука, Универзитета у Београду. Издавач монографије је LAMBERT Academic Publishing, из Немачке.

 Монографија настала је као резултат двадесетогодишњег научног, политичког и национално-одговорног рада професора Филиповића у области дијаспоре, а посебно њеног интелектуалног корпуса.

[blockquote_left] Дефиниција дијаспоре по проф. Филиповићу

Чланови дијаспоре једне нације су “сви они људи који живе ван дате земље и територија на којима су аутохтоно становништво, без обзира на држављанство, знање језика матице, места рођења њихових предака, број генерација у емиграцији, а који предметну државу сматрају својом матицом и који остају посвећени доприношењу њеном просперитету кроз организоване транснационалне активности”. [/blockquote_left]


Доктори наука из српске дијаспоре се окупљају у заједницу идентитета рекао је између осталог проф. Филиповић у намери да објасни виртуелни универзитет српске дијаспоре.

У својој презентацији проф. Филиповић је такође истакао податак Светског економског форума из 2009. године, по којем се Србија налази на веома лошем 136. месту од укупно 139. по начину на који се вреднује памет у матици, а последице тога су лош капацитет за иновативност и велики проценат тзв. „одлива умова“.

На скупу говорили: проф. др Милан Мартић, декан Факултета организационих наука, проф. др Нада Ковачевић, проректор Универзитета у Београду, проф. др Драгољуб Кавран, редовни професор Правног факултета у Београду, проф. др Александра Вранеш, декан Филолошког факултета у Београду и проф. др Радивоје Митровић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, и редовни професор Машинског факултета у Београду.

Проф. др Митровић је истакао да је „једино сагласје у данашњем друштву“ да је научна дијаспора неискоришћени потенцијал.

Проф. др Горан Путник, професор Катедре за производњу и системско инжењерство Универзитета Мињо у Португалу, један је од водећих светских аутора у области теорије виртуелних и комплексних организација и уредник часописа са називом Encyclopedia of networked and virtual organizations обратио се присутнима путем видео поруке.

Проф. Путник је објашњавајући научни значај ове монографије истакао да су досадашњи неуспеси владајућих структура да искористе експертску дијаспору засновани на чињеници да није примењивана теорија управљања комплексношћу. Традиционални, линеарни модел организовања није могуће применити на дијаспору, јер је нелинераност једна од основних карактеристика дијаспоре. Модел управљања хаосом је једини примењив на дијаспору истакао је др Путник.

Своје видео и писане поруке за промоцију су послали и проф. др Миодраг Кулић, са Института за теоријску физику, Јохан Волфганг Гете Универзитета у Франкфурту, један од водећих српских физичара и добитник Јарићеве награде за достигнућа у физици, који је нагласио да је дијаспора Србији већи партнер него ЕУ, а ничим не условљава то своје партнерство.

Присутне су путем порука поздравили и Милутин Станисављевић, један од утемељивача ОССИ (Организација српских студената у иностранству) и студент последипломац у Немачкој; Мирослав Радуловић, Марко Љубичић и Никола Зивлак, доктори наука из Кине, као и проф. др Јасмина Вујић са Универзитета Беркли у Калифорнији и прва жена декан нуклеарног инжењерства у Америци, један од највернијих заговорника идеје виртуелног универзитета српске дијаспоре.

Промоцију су у београдском Дому омладине су организoвали Факултет организационих наука, Универзитета у Београду и удружење грађана ГЕПС.

Check Also

За оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори издвојено 20.000.000 динара

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је …