srlaten

Више ђака у „Просвјети“ у Бечу

извор: СКПД „Просвјета“ Аустрија

„Школа српског језика“ Српског просвјетног и културног Друштва „Просвјета“ у Аустрији, већ четврту годину за редом  наставља са радом. Протеклог викенда, у недељу 16. октобра почела је нова школска година. Настава се од ове године одржава  у просторијама цркве Васкрсенија Христова у другом бечком округу, цркве Рођења Пресвете Богородице у шеснаестом  и „Просвјетиним“ просторијама у трећем округу. Настава је бесплатна, а пројектно је суфинансирана на конкурсу Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

au-sto-je-skola-zgodna

Мале полазнике школе топлим речима поздравила је Светлана Станковић, шеф конзуларног одељења у Амбасади Републике Србије у Аустрији.

„Наша амбасада у Бечу има све похвале за овај пројекат и целокупни  рад „Просвјете“. Нека је са срећом!“, рекла је Станковић.

Испред Епархије аустријско-швајцарске присутан је био свештеник Михајло Смиљанић, као и председник Црквене општине Лука Митровић, који су пренели лепе поздраве и честитке Владике Андреја.

Ове године пријавило се много нових заинтересованих ђака и родитеља. Председник „Просвјете“ и оснивач школе, проф. Срђан Мијалковић поздравио је ученике и подсетио на термине, распоред наставе и начин рада у новој школској години, а деца и родитељи су изразили велико задовољство што је „Просвјета“ успела да обезбеди нове просторије за рад Школе и на време почне нову школску годину.

Као и прошлих и у овој школској години настава ће обухватати учење језика, читање и писање, упознавање са историјом, културом и књижевношћу српског народа . Програм је прилагођен потребама ученика, као и програму основног образовања и васпитања у иностранству Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Учи се и о Републици Српској и Црној Гори.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Осим основних разреда, Просвјета је организовала и предшколску групу – креативну радионицу за децу „Мала причаоница“ где се деца предшколског узраста кроз активну игру припремају да препознају и науче „причице, песмице и слова ћирилице.“ Наравно, ту је и већ познати „Мали хор Просвјете“ намењен музички надареним малишанима. Од ове године у понуди је „Просвјетин ликовни разред“ за ликовно надарену децу.

„Надамо се да ће српска заједница у Аустрији ускоро схватити важност овог пројекта“, каже проф. Мијалковић, „Ово није само Просвјетина или само црквена школа, већ је она важна за сву децу српског порекла у Бечу и Аустрији. Само деца која добро знају свој језик моћи ће да добро науче и страни, а пре свега, моћи ће да очувају свој идентитет и свест о свом пореклу, што је врло важно и за позитивну интеграцију у шире друштво. Помоћ СПЦ у Бечу и подршка Владике Андреја и свештенства је од огромног и пресудног значаја, колико материјална толико и морална. Пројекат је делом суфинансиран и од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.“

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …